Projekt Ukrajina

V první polovině listopadu 2015 byl vládou schválen projekt Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny. Tento projekt umožní jednodušší vstup až 500 technickým specialistům na náš trh práce ročně. Cílem projektu by měla být úspora času při přijímání a vyřizování žádostí pro specialisty z Ukrajiny, jejichž žádosti o zaměstnanecké, resp. modré karty budou na zastupitelských úřadech ČR na Ukrajině vyřizovány přednostně bez nutnosti registrace rezervačního systému.

Nezbytnou podmínkou pro zařazení do tohoto projektu je předchozí nahlášení volného pracovního místa do evidence na Úřadu práce. Stejně tak důležitou a nezbytnou součástí pro podání žádosti o zapojení do projektu (viz. příloha) je doporučení (viz. příloha) od podnikatelských reprezentací (mimo jiné SP ČR). Dalšími kritérii pro zařazení zaměstnavatele do projektu je např. potvrzení o bezdlužnosti, daňová rezidentura, registrace plátce zdravotního a sociálního pojištění, atd (viz příloha).

Vydané doporučení má platnost 1 rok.

Kontaktní osoba v této věci za Svaz průmyslu a dopravy ČR:
Mgr. Tereza Hejlová
Sekce zaměstnavatelská
telefon: 225 279 303
email:
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Příjímání a posuzování žádostí o zařazení do projektu má v gesci Ministerstvo průmyslu a obchodu. Pro tento účel byl zřízen email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. na který se zasílají žádosti, dotazy apod.

Další informace naleznete v materiálech MPO.

Tereza Hejlová
/
kategorie Právní infoservis
zpět