Česká hlava 2017 cena Industrie pro členskou firmu SP ČR

aCeska hlavaZ letošního klání soutěže Česká hlava vyšla jako jeden z vítězů také členská firma Svazu průmyslu a dopravy ČR, společnost SHM, s.r.o. ze Šumperka. Získala ocenění Industrie vyhlašované Ministerstvem průmyslu a obchodu. Česká hlava je nejprestižnější české ocenění za vědu a výzkum a uděluje se také v kategorii průmysl.

Hlavním předmětem podnikání společnosti SHM je příprava PVD povlaků (physical vapour deposition) pro různé průmyslové aplikace a dále služby v povlakování nástrojů pro zákazníky. Společnost využívá vlastní patentované technologie z obou hlavních průmyslově využívaných technologií – odpařování pomocí nízkonapěťového oblouku a magnetronové naprašování.

Uplatnění PVD povlaků je v oblasti řezných, tvářecích a stříhacích nástrojů, forem a různých dílců zajišťujících kluzná uložení či ochranu před abrazivním otěrem. A právě s návrhem inovace v oblasti snižování tření u řezných nástrojů firma SHM uspěla i v samotné soutěži.

„Gratuluji naší členské firmě k zaslouženému úspěchu! Společnost SHM se věnuje vlastnímu vývoji již od svého vzniku před 25 lety. Má devět národních a mezinárodních patentů. Míra jejich investic do vlastního výzkumu a vývoje je nebývale vysoká, na úrovni cca 80 % obratu,"  komentuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Laureátům je ocenění Česká hlava za vědu, výzkum a inovace předáváno v několika kategoriích již od roku 2002. Od roku 2006 je vítězná hlavní cena udělována premiérem České republiky na základě usnesení vlády jako "česká nobelovka za vědu, výzkum a inovace“ pod názvem Národní cena vlády Česká hlava.

S organizátorem soutěže Česká hlava má Svaz průmyslu a dopravy ČR uzavřeno Memorandum o spolupráci a významně se podílí jak na jednotlivých nominacích, tak i na samotném hodnocení soutěžících. Členem poroty soutěže Česká hlava byl letos za Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zbyněk Frolík, viceprezident SP ČR.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Z členské základny
zpět