Ve Vietnamu Svaz uspořádal dvě česko-vietnamská fóra

Na padesát českých firem se aktivně zapojilo do podnikatelského fóra v hlavním městě Vietnamu. Za osobní účasti prezidenta České republiky Miloše Zemana podepsalo hned sedm z nich memorandum se svými vietnamskými obchodními partnery.
 
„Účast prezidenta republiky na obchodních jednání má v zemích, jako je Vietnam, velkou váhu. Jsem rád, že firmám může Svaz takovou příležitost zprostředkovat,“  hodnotí Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, úspěšné fórum v Hanoji.
 
Po dvou dnech obchodních jednání, společenského a oficiálního programu se podnikatelská delegace přesune z Hanoje na jih země do Ho Či Minova města, kde proběhne další česko-vietnamské podnikatelské fórum. Tentokrát se ho zúčastní náměstek MPO, Jiří Koliba, zatímco prezident republiky odletí přímo do Astany, kde se k němu obchodní mise Svazu průmyslu a dopravy ČR připojí o dva dny později.
 
V kazašské Astaně se české firmy společně s prezidentem zúčastní slavnostního zahájení mezinárodní výstavy EXPO 2017 a spolu také otevřou český pavilon. Hlavním tématem výstavy je „Energetika budoucnosti“ a Svaz průmyslu a dopravy ČR bude v průběhu výstavy organizovat celkem dvě obchodní mise.
 
„Chceme milionům návštěvníků ukázat vysokou úroveň energetických technologií, které v Česku dokážeme vyrábět a snažíme se je vyvážet do celého světa. Příležitosti se nabízí i firmám zajišťujícím dopravní prostředky, odpadové hospodářství či smart city,“  říká o misi do Astany prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.
 
Účastníci mise a podepsaná memoranda
 
Aktuálně probíhající mise se účastní firmy z různých oblastí: výrobní obory, firmy z informačních a komunikačních technologií, energetiky, strojírenství či dopravy. Mezi firmy, které uzavřely ve Vietnamu dohodu, patří jihlavský Optokon, který si tak zajistil větší vstup na vietnamský trh v oblasti telekomunikace i vojenských aplikací.
 
Společnost Techniserv IT se chce ve Vietnamu podobně jako v Česku podílet na digitalizaci státní správy. Memorandum jí konkrétně má pomoci k zakázce na zavedení registru obyvatel v jedné provincii Vietnamu, kde žije přibližně 1,5 milionů lidí. Pokud se vše podaří, bude společnost usilovat o rozšíření zakázky na celou zemi. Účast na fóru využila také společnost Dřevojas, která uzavřela smlouvu o dodávce technologie na výrobu sanitární keramiky. Jedná se již o druhou takovou zakázku pro vietnamský trh.
 
Své aktivity na trhu chce zvýšit i výrobce léčiv, doplňků stravy a kosmetiky Clinex. Do Vietnamu již pronikla a vyváží tam cca tři své produkty, díky uzavřenému memorandu by svůj vývoz měla zvýšit na dvanáct výrobků. Své dohody podepsaly také Nemocnice Na Homolce, která plánuje spolupráci s Nemocnicí Přátelství v Hanoji. Dohody se svými partnery uzavřely také Vari Jsc. a East Sea Group.