Tři otázky pro Jiřího Kuliše

Šéf společnosti Veletrhy Brno představuje nadcházející Mezinárodní strojírenský veletrh.

kuliss

Na jaké novinky se návštěvníci mohou těšit?

Můžeme se těšit na nejrozsáhlejší MSV od roku 2008, čemuž napomáhá dobrý stav ekonomiky, a to nejen české, a samozřejmě technologický rozvoj. Jeho prezentace je hlavním posláním veletrhu. Důležitým tématem zůstává Průmysl 4.0. Pozornost bude zaměřena na inovativní technologie v oblasti automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování. Druhým důležitým tématem bude Čína s historicky největší účastí v rámci „China Pavilion“ v halách A1 a H.

Jaké zajímavé hosty, firmy a výrobky z této partnerské země mohou návštěvníci očekávat?

Čínská strana bere účast na MSV velmi vážně. Jedná se o účast schválenou čínskou vládou. MSV se stává místem pro prezentaci Číny v rámci partnerství „16 + 1“, tj. Čína plus 16 středo-, jiho- a východoevropských zemí, jak je definováno ve strategii čínské vlády vůči těmto zemím. Čínské kolektivní účasti známe dosud jako malé expozice individuálních firem, které nabízejí převážně různé komponenty. Jak signalizovali zástupci čínských institucí, se kterými na přípravě spolupracujeme, měla by se tentokrát představit Čína jako země schopná vyrábět nejen průmyslové komponenty, ale i vysokorychlostní vlaky či technologie pro „chytrá města“. Účastnit se mají menší vývozci i významné velké státní čínské holdingy – tzv. „celebrity companies“.

Co pro BVV znamená spolupráce se SP ČR?

Spolupráci považuji za nesmírně důležitou, a to nejen z důvodu konání vrcholného summitu české vlády a zástupců českého průmyslu, tedy Sněmu SP ČR v zahajovací den MSV. V rámci Svazu funguje veletržní výbor, který podporuje funkci veletrhů jako platformy pro prezentaci oborů průmyslu na veletrzích v tuzemsku či zahraničí. Máme štěstí, že Česká republika je průmyslová země. Bez domácího průmyslu veletrhy nemohou existovat. Byl jsem nedávno na výstavišti v Soluni, které je velikostí srovnatelné s naším. Ale veletrhy jako jsou ty naše tam nemají, protože v Řecku prostě není průmysl. Z druhé strany Německo je veletržní Mekkou ne proto, že má zdatné veletržní správy a výstaviště je v každém větším městě, ale pro sílu německé ekonomiky, která stojí na malých a středních průmyslových firmách.

Celý rozhovor najdete v novém čísle časopisu Spektrum.

Jiří Janda
/
kategorie Rozhovory
zpět