Otázky pro Jaroslava Hanáka

Prezident SP ČR shrnuje své dojmy ze státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

Jaroslav Hanák3

V uplynulých dnech jste na Pražském hradě, na byznysovém fóru na Žofíně i při setkání premiéra Bohuslava Sobotky s čínským prezidentem byl osobně svědkem všeho důležitého, co se kolem jeho návštěvy v ČR odehrálo. Co tato návštěva může přinést Česku a jeho průmyslu zvlášť?

Na úvod je potřeba říct, že to byla mimořádná návštěva. Čínský prezident patří mezi nejvýznamnější osobnosti světa, Čína je druhá největší ekonomika s ambicemi stát se jednou první. Netvrdil bych ale, že jsme svědky zásadní změny orientace našeho zahraničního obchodu – jsme součástí Evropské unie, která je základem našich obchodních vztahů, směřuje do ní přes 80 procent našeho vývozu. Takže bych návštěvu a podpisy dohod vnímal spíše jako postupný návrat k dřívější ekonomické spolupráci s Čínou. Máme v ní obrovskou tradici, která byla přerušena, ale za časů vlády Petra Nečase se pozvolna začala vracet.

Takže je to velmi dobrý restart. S hodnocením ale počkejme, až se projeví v reálném byznysu a životě. Víme, že Jižní Korea, Tchaj-wan a jiné země u nás investují mnohem více. Souhlasím s ministrem financí Andrejem Babišem – teprve až se to projeví v průmyslu, v zaměstnanosti, v přidané hodnotě a hlavně v exportu, tak to teprve bude ta skvělá zpráva s vykřičníkem.

Na jaké silné zážitky a zajímavé postřehy z oficiálních akcí spojených s návštěvou čínského prezidenta budete vzpomínat? Jaké postřehy jste si z nich odnesl?

Na to, že je to jeden z nejvýznamnějších mužů světa a jeho delegace byla složena z vrcholových politických i ekonomických špiček, tak mě překvapila jejich běžná lidskost. Při jednání nebyla vidět povýšenost, to je třeba vysoce ocenit. Seděl jsem vedle čínské velvyslankyně a také ona byla překvapena vysokou vstřícností čínských politiků a jejich přátelským přístupem. Všichni se chovali jako rovný k rovnému, měl jsem z toho dobrý pocit. Žádnou podlézavost, o které se v médiích píše, jsem nezaznamenal.

Byl jste mezi vybranými hosty na obědě čínské delegace s premiérem a na večeři s prezidentem. Co se podávalo k jídlu?

Byla to kvalitní klasická česká kuchyně. Nedomnívám se, že by se připravovalo nějaké speciální menu, které by se podbízelo čínským hostům. Přesto jim hodně chutnalo.

V závěru návštěvy čínského prezidenta jste za SP ČR podepsal smlouvu o spolupráci s čínskou skupinou ZhongDe Metal Group. Co si od podpisu slibujete a co může spolupráce přinést členským firmám?

Jsem velmi rád, že se na nás reprezentace této skupiny a stodesetimilionového regionu Guangdong obrátily. Obory hutnictví, odsiřování, čistá ekologie a všechno, co s tím souvisí včetně odpadů, to vše umíme velmi dobře, takže je to pro nás výzva. Jak se posuneme dál a jak spolupráce bude pokračovat, uvidíme při návštěvě naší delegace v červnu při návštěvě téměř sedmimilionového města Jieyang. Až tam uvidíme na vlastní oči to, co je zatím jen na papíře.

Jiří Janda
kategorie Rozhovory