Online rozhovor s Janem Rafajem

Na otázky čtenářů Hospodářských novin nejen o OKD odpovídal viceprezident SP ČR.

Foto: HN - Jiří Zerzoň

  • Co by pro domácí průmysl znamenalo, kdyby těžba podstatně poklesla v situaci, kdy jsou v potížích i doly v Polsku?
  • Pro propuštěné horníky se chystá řada opatření, od předčasných důchodů po záruku, že stát vyplatí mzdy a odstupné, pokud na ně OKD nebude mít. Co chystá průmysl?
  • Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a člen nejvyššího vedení ArcelorMittal, odpovídal na vaše otázky.

Svaz průmyslu a dopravy, v němž Jan Rafaj jako představitel severomoravského průmyslu zastává funkci viceprezidenta, považuje vyhlášení insolvence OKD za rozumný krok. Předpokládá, že se tak prozatím povede zachovat dodavatel cenné suroviny pro sektor těžkého průmyslu.

Online rozhovor pro Hospodářské noviny

6.5.2016 08:34 Jirka
Jsme dodavatelská firma pro OKD se stavební technikou, řeší někdo i nás, nebo se řeší jenom horníci? Myslím si, že i nás je podstatně dost. Teď si můžu tyto mechanismy postavit na nějakou plochu, dívat se na ně, jak mi je leasingová společnost zabaví, a zaměstnance propustit.

6.5.2016 11:53 Jan Rafaj
Děkuji za otázku, z pohledu naší firmy, ale i Svazu průmyslu vás chci ujistit, že i přes mediální zkratky nepovažujeme situaci OKD pouze jako problém jedné firmy. Jedná se o celý, desítky let budovaný systém, do něhož patří samozřejmě i dodavatelské a odběratelské firmy. Proto na všech jednáních, jako např. tento týden na Úřadu práce a MPSV, upozorňujeme na případné překážky v nově navrhovaných opatřeních, které by znemožnily jejich uplatnění ve firmách, které se nejmenují OKD a přitom na ně budou dopadat související problémy. Obecně uznávaná definice říká, že na jedno místo v těžkém průmyslu připadají další 3 místa ve vybudovaném řetězci.

6.5.2016 09:11 don-tom
Počítá český/evropský průmysl se zásobami pod Beskydami?

6.5.2016 11:56 Jan Rafaj
Pro český průmysl je ve výhledu na následujících 20 let dostatek uhlí v již otevřených územích, což samozřejmě vyžaduje budoucí investice, např. i v OKD.Toto vše popisuje aktualizovaná Státní energetická koncepce. Nicméně je potřeba stále uvažovat o tom, že MSK je bohatý na nejen energetické zdroje, v současné době sice nemáme metody, kterými bychom tuto energii mohli získat za přijatelných ekologických dopadů a finančních nákladů. Jsem ale přesvědčený, a tuto strategii prosazuji, že bychom měli investovat do výzkumu budoucího možného využití těchto energií. Výsledek se sice může týkat až dalších generací, ale výzkum bychom měli zahájit my. Jako člověk pocházející z Beskyd si nedovedu představit těžbu v těchto místech stávajícím způsobem.

6.5.2016 09:33 Josef
Jaké množství uhlí odebírá ArcelorMittal pro své koksovny? Kolik procent z toho činí uhlí z OKD? Jednáte s OKD o navýšení odběru z této těžební společnosti? Je cena uhlí odebíraného ze zahraničí pro ArcelorMittal výhodnější? Ovlivní insolvence OKD odběratelské vztahy?

6.5.2016 12:03 Jan Rafaj
ArcelorMittal Ostrava nakupuje pro svou koksovnu více než 1 milion tun a další významné množství pro svou energetiku. I přes stávající situaci odebíráme od OKD převážnou část. Cena uhlí, za niž lze nakupovat na světových trzích i v regionu (Polsko či polské přístavy), je nižší, než za kterou jsme schopni nakoupit v OKD. Ale změna dodavatele je z logistického i technického důvodu velice náročná. Naše technologie byly desítky let vylazovány právě na uhlí těžené v této oblasti (např. množství síry), a proto užití uhlí s jinými parametry znamená nesmírně složité technologické změny, které nelze provést přes noc. Z logistického hlediska nám nastává další složitý problém, a to skutečnost, že by do ČR musely začít proudit přísuny několika milionů tun uhlí, na což infrastruktura není připravena, proto se problém OKD týká rovněž nás jako jednoho z nejvýznamnějších odběratelů, stejně jako např. i Třineckých železáren, mnoha regionálních tepláren a dalších. Věříme, že insolvence bude probíhat tak, že nedojde k závažnému narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů.

6.5.2016 11:42 Igor
Dobrý den, jak moc práce by stálo přeučit horníka, který denně fárá, na to, aby mohl pracovat v Arceloru? Je to vůbec možné? Umí takoví lidé vůbec něco jiného než fárat? Díky!

6.5.2016 12:07 Jan Rafaj
Na rozdíl od mnoha jiných komentátorů této situace jsem zastáncem názoru, že většina horníků je velmi schopná a zručná, a tudíž pro firmy našeho typu zajímavá. Pokud se podíváte na strukturu zaměstnanců OKD, zjistíte, že více než 1/3 tvoří vyhledávané profese typu zámečník, strojník, elektrikář. Jiným problémem může být úroveň mezd, kde díky nejrůznějším příplatkům a typu práce byly rodiny horníků zvyklé na nadstandardní příjmy. Většina firem v regionu samozřejmě této úrovně nedosahuje, a proto bude složitější pro horníka přijmout novou, méně placenou práci. Přesto věřím, že bude restrukturalizace společnosti provedena tak, aby většina horníků mohla pokračovat ve své stávající práci a trh práce se mohl vypořádat s menšinou.

6.5.2016 11:43 Karel Novotny
Horníci mají v regionu nadprůměrné platy. Nezpůsobí to, že nenajdou práci, protože je nikdo nezaplatí a oni nebudou chtít jít s platem dolů?

6.5.2016 12:09 Jan Rafaj
Viz předchozí odpověď. I přesto si myslím, že pro část horníků se zajímavá práce najde. Kromě toho přicházejí nabídky pracovních příležitostí z celé republiky, jako např. z automobilového průmyslu. V tomto smyslu jsem rád, že jsme se mohli podílet na diskusi o přípravě balíčku, který má podpořit mobilitu zaměstnanců. Tento program má být představen MPSV v průběhu následujících měsíců.

6.5.2016 11:45 Petr
Dobrý den. Nevím, jestli budete znát odpověď, ale zajímalo by mě, jestli si myslíte, že současná podpora obnovitelných zdrojů v energetice neohýbá trh? Místo uhelných elektráren jsou módou různé vrtule a panely a uhlí nikdo nechce, to je pak levné a musí se zavírat doly...

6.5.2016 12:11 Jan Rafaj
Současná podpora obnovitelných zdrojů trh samozřejmě ohýbá, a to zejména v oblasti ceny energií. Dá se říct, že máme pouze regulovanou energetiku, a tudíž veškeré investice do tradiční energetiky jsou značně rizikové. Ve finále to způsobuje současnou krizi na energetickém trhu.

6.5.2016 11:56 Lukas
Co si myslíte o morálních kvalitách pana Bakaly?

6.5.2016 12:14 Jan Rafaj
Rozhodně nejsem jeho zastáncem, ale nebudu se zde stavět ani do role hodnotitele mravních hodnot. Toto bych ponechal jiným. Za sebe mohu pouze uvést, že investorská strategie, kterou zvolil, rozhodně firmě nenapomohla se připravit na současnou krizi. Zároveň bych ale chtěl zdůraznit, že před 5 lety nikdo takhle závažný problém nepředpokládal.

6.5.2016 11:59 Mirek K.
Zdravím. Kdo může za současnou situaci ve Slezsku? Stát, který nedostatečně vzdělává lidi? Horníci/jiní pracovníci, kteří se nehrnou na rekvalifikace? Lidé, kteří se vzdělávají ve špatných oborech a nemůžou najít práci? Nebo třeba jen špatná infrastruktura, špatné podnikatelské prostředí... zkrátka, co je největší problém toho, že ten region vypadá tak, jak vypadá (a přitom se z něj většina mých známých stěhovat nechce).

6.5.2016 12:20 Jan Rafaj
Domnívám se, že MSK patří k úspěšným regionům. Úspěšně zvládl i velkou vlnu restrukturalizace v posledních 20 letech. Vzniklo zde mnoho nových kvalitních firem. Tíha odpovědnosti postupně přešla z 5-7 významných hospodářských kolosů na stovky středních a menších firem. Současný problém kolem OKD a těžkého průmyslu je problémem celosvětovým, který má mnoho příčin, můžeme sledovat, jak se vypořádává polská a německá vláda s problémy s hornictvím, Slovensko, Itálie a Británie s problémy v hutnictví... Ještě zajímavější je pohled do Číny. Zde je přebytek oceli, který trojnásobně převyšuje její spotřebu v EU. Otázkou je, jak se k současné situaci postavit. Tuto pozici vládě nezávidím. Problém OKD není problémem konkrétní firmy, ale v prvé řadě sociálním problémem velkého rozsahu. Poučením zůstává, že i nadále bychom měli v regionu budovat ještě větší diverzifikaci rizik, respektive podpořit vznik dalších malých a středních firem s inovačním potenciálem. Ke školství se vyjadřovat nechci, protože k tomu Svaz průmyslu vydává mnoho stanovisek, jen bych zdůraznil, že i v MSK, stejně jako v celé ČR, školství dostatečně nereaguje na potřeby trhu práce.


6.5.2016 12:04 Uhl
Nastane vůbec doba, kdy by se mohlo na Ostravsku zase ve větším těžit?

6.5.2016 12:22 Jan Rafaj
Domnívám se, že současná míra těžby je dostačující, dokonce do jisté míry souhlasím i s názory vedení OKD, že by do budoucna mohla být o něco nižší. Pokud by se na tomto mírně sníženém objemu těžba stabilizovala na delší období, byl bych za současných okolností spokojen. Výše jsem uváděl svou vizi o budoucím možném využití energetických zdrojů v tomto regionu.

6.5.2016 12:06 P.K.
Dobrý den. Neznamená současná situace - možné problémy na trhu s uhlím - a levná čínská ocel, že firmy jako ArcelorMittal zmizí z Evropy? Můžeme proti tomu něco jako Česko nebo Evropská unie dělat? Nebo je to neodvratné?

6.5.2016 12:29 Jan Rafaj
Děkuji za otázku! Dnes zveřejnila skupina ArcelorMittal své výsledky za poslední čtvrtletí, kde se vliv levné čínské oceli výrazně projevil na poklesu zisku o třetinu, přičemž ceny oceli klesly o 37 %. Opakovaně upozorňujeme nejen českou vládu, ale vlády všech zemí, kde skupina působí, na rizika, která mohou nastat v případě, že EU si nebude, podobně jako např. USA, Japonsko či třeba Čína, chránit svůj trh a své výrobce. Myslím, že bychom si měli říct, co jsou naše národní zájmy, a za ně skutečně bojovat. Paradoxní u ocelářství je, že přesun výroby 1 milionu tun oceli z EU do Číny bude rovněž znamenat dvojnásobně horší dopad na životní prostředí, resp. na klimatické změny celé planety. Chci ale ujistit, že děláme maximum, aby skupina ArcelorMittal nadále přispívala k ekonomickým výsledkům EU a například v ČR i nadále patřila mezi nejlepší zaměstnavatele.

6.5.2016 12:13 Josef
Dobrý den. V poslední době médii létají zprávy o tom, kolik stovek lidí té které firmě chybí. Nezaměstnanost je nejnižší za dlouhou dobu. Přitom nyní panuje "strach" o velkou nezaměstnanost kvůli očekávanému propouštění v OKD. Nějak mi to nejde dohromady. Není to jen nějaká mediální bublina? Neměl by volné zaměstnance prostě "nasát" trh?

6.5.2016 12:34 Jan Rafaj
Pokud bude docházet v OKD pouze k postupné restrukturalizaci, tedy jen k částečnému propouštění rozloženému v delším čase, pak to za stávajících ekonomických podmínek ČR a výkonnosti ekonomiky může být i určitou příležitostí. Je skutečností, že v současné době i firmy v regionu, naši firmu nevyjímaje, nejsou schopny na trhu práce najít dostatek kvalitních technicky vzdělaných pracovníků. Např. Škoda Auto nabízí velké množství technických pozic a v kombinaci s výše zmiňovaným příspěvkem na mobilitu a stěhování může jít o zajímavý souběh. V tomto smyslu zní paradoxně, že úřady práce v ČR stále registrují přes 400 tisíc nezaměstnaných. Toto je pro celou naši společnost k velkému zamyšlení. Nicméně chci upozornit, že pokud by došlo k okamžitému propouštění významného množství zaměstnanců z OKD, pak jen správná administrativa a vypořádání se s tolika lidmi v nové životní situaci způsobí závažné sociální problémy.

6.5.2016 12:14 petr
Jak významnou část hraje pro další růst českého průmyslu (a související přesun horníků do průmyslové výroby) export vně EU? Jde spíše o druhotný faktor, nebo by ČR měla své exportní vazby posilovat jako primární zájem?

6.5.2016 12:37 Jan Rafaj
Veškerý export je dobrý a napomáhá české ekonomice. To znamená, že každé úspěšné přesunutí propuštěného zaměstnance pracujícího v hornictví a jeho rekvalifikace na novou pozici s exportním potenciálem je dobré a mělo by být podporováno.

6.5.2016 12:33 Karolína
Dobrý den. Pomohlo by, kdyby Česko přijalo euro? Díky!

6.5.2016 12:40 Jan Rafaj
Na toto téma se vede mnoho diskusí, v nichž Svaz průmyslu už nemá tak silou pozici jako např. v roce 2008. S ohledem na vývoj eurozóny si nemyslím, že je to naší podnikatelskou prioritou, naopak i přes mnohé negativní komentáře a názory jsem hluboce přesvědčen, že stávající měnová politika ČNB přispěla k výkonnosti české ekonomiky a zároveň vybalancovala situaci v nejbližším regionu, např. Polsko, Ukrajina, Rusko.

6.5.2016 12:37 Filip Charvat
Pokud by čínské banky mohly nějak pomoci s financování průmyslu v MSK. Jak by to podlé vás měly dělat?

6.5.2016 12:44 Jan Rafaj
Nejsem ovanut zamilovaností vůči Číně, na jedné straně jsem rád, že se snažíme budovat vztahy s touto ekonomickou velmocí, na druhé straně jako malá země s poměrně křehkou ekonomikou bychom spíše měli spoléhat na velkou exportérskou a podnikatelskou diverzitu. Jen tak si zajistíme, že i do budoucna tady budeme mluvit česky, ne čínsky a že naše děti budou vychovávány na hodnotách Krtečka, a ne čínské pandy. Proto se nedomnívám, že by zrovna čínské banky mohly nějak zásadně, a přitom bez negativních dopadů, proměnit náš region.

6.5.2016 12:39 Zuzana
Někdy mi přijde, že lidé vnímají hornickou profesi jako neoprávněně protežovanou. V minulosti i dnes. A je fakt, že třeba se zaměstnanci zkrachovalého OP Prostějov se nikdo takhle nemazlil. Je to fér?

6.5.2016 12:50 Jan Rafaj
Ano, byly doby, kdy horník znamenal více než lékař. Rozhodně si nemyslím, že se nyní jedná o stejnou situaci. Na druhé straně při tomto srovnání dnes a denně slyšíme z médií, jaké riziko nám všem hrozí, když pár desítek lékařů odejde do zahraničí. Jsme kvůli tomu ochotni akceptovat 10% navyšování mezd, které tuto zemi bude stát mnoho miliard korun. V tomto kontextu si musíme uvědomit, že problém, který MSK řeší, není problémem konkrétní profese, ale množství lidí, kteří by se mohli ocitnout ze dne na den v nepříznivé sociální situaci. S tím souvisí sociální rizika, která by se mohla ve velké míře projevit, aniž bychom byli schopni na ně reagovat. Můžeme pro tuto situaci použít paralelu uprchlické krize: kdyby uprchlíci přicházeli jako v minulosti v téměř nepatrném množství, nespatřovali bychom v té situaci žádné riziko, ale velké množství v krátkém časovém úseku je výzvou jak v uprchlické krizi, tak v krizi OKD pro MSK. Tím se nijak nechci dotknout bývalých zaměstnanců OP Prostějov či jiných firem, jimž se nedostalo podobné pozornosti, když přišli o své sociální jistoty.

Celý online rozhovor najdete na webu Hospodářských novin zde.
Kateřina Pavlíková
/
kategorie Rozhovory
zpět