Nezaměstnanost mírně stoupla, průmysl stále nemá lidi

Nezaměstnanost v České republice sice v červenci mírně stoupla - podle dnes zveřejněných údajů MPSV o 2,2 procenta – podle zaměstnavatelů však jde o pouhý krátkodobý výkyv způsobený například registrací absolventů středních i vysokých škol.

V červenci Úřad práce ČR nově evidoval přes 48 tisíc lidí; ve srovnání s předchozím měsícem to bylo více o 7,4 tisíce osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku to bylo méně o 5 tisíc lidí. Na úřadech práce je nyní evidováno přes 392 tisíc osob.

Nízká nezaměstnanost přesto vyvolává obrovské napětí na trhu práce, tuzemské firmy ve fázi rostoucí průmyslové výroby nemají totiž dostatek pracovníků. Situace je alarmující, kvůli nedostatku lidí musejí některé firmy odříkat zakázky, dříve plánované investice se nemohou realizovat v dostatečném objemu. Situace vyvolává obavy investorů, zda jim český trh práce poskytne dostatek pracovníků.

„Firmy potřebují stále více pracovníků a trh práce jich nenabízí dostatek na to, aby si firmy své zakázky udržely,“  uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák.

Trhu práce se věnovalo i červencové jednání tripartity, kde byla MPSV předložena analýza nabídky a poptávky. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR navržená opatření ministerstva práce na rozhýbání českého trhu práce jsou sice správná, ale potřebnou pracovní sílu, která by vykryla v požadované struktuře chybějící lidské zdroje, neřeší dostatečně rychle.

Při současné nízké nezaměstnanosti je patrné, že mnozí uchazeči vedených v evidenci úřadů práce nemají skutečný zájem pracovat. Nábory členských firem mezi nezaměstnanými jsou proto mnohdy neúspěšné. Navíc struktura lidí v evidenci úřadů práce je pro potřeby průmyslu krajně nepříznivá – většina z nich je v průmyslových firmách nezaměstnatelná. SP ČR proto uvítal rozhodnutí vlády, usnadnit vstup na český trh práce nízko a středně kvalifikovaným zaměstnancům z Ukrajiny.

„Režim“ pro Ukrajinu od 1. srpna
SP ČR s přispěním zejména Ministerstva průmyslu a obchodu ČR nakonec docílil toho, že došlo k posílení kapacit na zastupitelském úřadě ve Lvově. Záměrem bylo zvýšit počet vydávaných zaměstnaneckých karet i pro pracovníky s nižší kvalifikací a dostat do firem zaměstnance s profesemi, které akutně potřebují. Tento tzv. Režim pro Ukrajinu byl spuštěn 1. srpna 2016. České firmy si ale na Ukrajině musí teprve najít vhodného kandidáta na neobsazená pracovní místa. SP ČR teprve potom může administrativně pomoci při vyřizování žádostí. Podmínky a další informace o Režimu Ukrajina jsou k dispozici na webu SP ČR zde.

Více informací v tiskové zprávě.

Kateřina Pavlíková