SP ČR uspořádal seminář na podporu obchodu s Mexikem

mexiko

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) uspořádal ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze seminář, jehož se zúčastnil guvernér nejmenšího státu Mexické federace Tlaxcala Mariano González Zarur. Ten spolu s dalšími řečníky za mexickou stranu, panem Pablem Macedo, velvyslancem Mexické federace v ČR, a paní Gretou Shelley, zástupkyní státní organizace ProMéxico pro Českou republiku, představil Mexiko jako významného obchodního partnera, jehož význam jako obchodního partnera pro české firmy na trhu Latinské Ameriky stále vzrůstá.

SP ČR na semináři reprezentoval jeho viceprezident František Chaloupecký. Spolu s ostatními řečníky se shodl na tom, že význam Mexika jako obchodního partnera pro ČR roste. Obě strany jsou připraveny dále podporovat zájmy  českých podnikatelů v Mexiku - mají například možnost podání podnětů a připomínek v rámci modernizace dohody o volném obchodu s Mexikem. Jedná se také o uzavření Dohody o porozumění mezi EGAPem a Bancomex, která jistě přispěje k větší jistotě při pojišťování obchodních případů.

Stát Tlaxcala je sice nejmenším mexickým státem, disponuje však kvalitní infrastrukturou (silniční, dálniční i železniční) a blízkým napojením jak na lodní, tak i leteckou dopravu. Od hlavního města Mexika je vzdálen jen 120 km. Vyznačuje se politickou stabilitou a patří k nejbezpečnějším oblastem v Mexiku.

Bližší informace najdete v tiskové zprávě MPO.