VIDEO: SP ČR požaduje nový stavební zákon

IMG 4773

Připravit nový stavební zákon požadoval dnes na jednání tripartity (132. zasedání Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody) Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a další zaměstnavatelské organizace. Vláda sice 21. září odsouhlasila novelu stavebního zákona a souvisejících zákonů, podle SP ČR však nenaplnila očekávání zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. „S touto novelou nejsme spokojeni, práce na ní trvala více než dva roky, ale výsledky jsou nedostatečné. Požadujeme, aby vláda do konce volebního období připravila novou koncepci stavební legislativy u nás.“ uvedl dnes na jednání tripartity prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Novela přináší sice některá zjednodušení, ovšem zkušenosti členů SP ČR a diskuse s investory potvrzují, že povolovací procesy jsou v ČR jednou z kritických bariér investičního prostředí. Podle Zprávy Doing Business 2016 je ČR v rychlosti povolovacích řízení až na 127. místě ze 189 sledovaných zemích. Oprávněný je proto požadavek SP ČR urychlit povolování staveb a v maximální míře ho propojovat a koncentrovat na jednom stavebním úřadu.

Vládou schválená novela nepodpořila například povolování vodních staveb jedním stavebním úřadem, a to v rámci společného územního a stavebního řízení. Problémem je složitá struktura stavebního zákona a množství na něj navazujících předpisů. Zásadní změnou podle SP ČR musí projít úrovně povolování staveb, tedy nejen stavební řízení, ale i územní plánování. Významným blokačním mechanismem, který se v rámci projednávání novely stavebního zákona projevil v plném rozsahu, je neochota všech resortů směřovat k vytyčenému cíli, zejména pak tehdy, pokud se byť jen trochu dotýká jejich kompetencí.

SP ČR volá po novém stavebním zákonu z toho důvodu, aby se zásadně urychlila výstavba dopravní infrastruktury. Stavebnictví se přitom celý letošní rok potýká s propadem výroby. Za prvních osm měsíců oproti stejnému období z loňského roku dosahuje stavební výroba méně 89,8 %. Z toho pozemní stavitelství je meziročně na 92,3 %. Trvale také klesá počet pracovníků ve stavebnictví, ve 2Q roku 2016 to bylo 357 tisíc osob, oproti předkrizovému roku 2008 s více jak 413 tisíci pracovníky.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Přehrajte si záznam z tiskové konference po jednání tripartity na Youtube kanále Úřadu vlády.

Foto: Úřad vlády ČR

Úvodní obrázek: Pixabay.com

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět