Harmonizace daňového základu u velkých firem nejprve dobrovolná

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) by měla být iniciativa směrnic společného konsolidovaného základu korporátní daně tzv. Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB) alespoň z počátku dobrovolná a termín implementace v zemích EU by měl být posunut tak, aby se firmy s tržbami nad 20 miliard Kč stihly na změnu režimu výpočtu daňového základu připravit.

"Obecně považujeme záměr zjednodušit plnění daňových povinností pro mezinárodně působící firmy pozitivní. Nicméně u takto zásadní a komplikované změny nesouhlasíme s povinným režimem. Proto by měla být alespoň zpočátku dobrovolná. Harmonizace 28 národních daňových systémů nebude rozhodně triviální úkol a nemusí dojít k bezproblémové implementaci. Taková změna daňového systému s sebou nese řadu otazníků pro použití v praxi a navrhovaný termín pro implementaci je nereálný, tedy alespoň ne bez velkých implementačních nejistot,“ řekl ředitel Sekce hospodářské politiky Bohuslav Čížek.

"Pro českou ekonomiku by bylo vhodné zachovat stávající výši odečitatelné položky na výzkum a vývoj, aby měly firmy motivaci u nás do této oblasti investovat. Chceme také ponechat odečitatelnou položku na odborné vzdělávání a na zdravotně znevýhodněné zaměstnance. Všechny tyto položky patří mezi klíčové nástroje hospodářské politiky ČR k udržení a přilákání investic a k transformaci ekonomiky na výrobu s vysokou přidanou hodnotou," dodal Čížek.

Konkrétní připomínky a problematické aspekty návrhu naleznete ve stanovisku SP ČR na webových stránkách.

Evropská komise (EK) nedávno zveřejnila návrh obnovené evropské iniciativy CCCTB, která je rozdělena do dvou kroků. V prvním kroku chce EK nastavit pravidla pro výpočet společného daňového základu (povinně pro velké korporace s příjmy nad 750 mil. EUR) - směrnice CCTB. Návrh obsahuje například otázky dotčených subjektů, stanovení základů či možnosti úlev například na výzkum a vývoj. Na to navazuje návrh směrnice CCCTB, kde navrhuje konsolidovat daňový základ za celou skupinu a poté jej rozdělit mezi členské státy podle tržeb, aktiv, počtu zaměstnanců a mezd v jednotlivých členských státech a aplikovat národní daňovou sazbu na podíly v jednotlivých členských státech. Tržby a aktiva mají váhu obě 1/3, mzdy a počet zaměstnanců obě 1/6. Členským státům by měla zůstat část suverenity v oblasti korporátních daní v podobě nastavování národních sazeb.

Cíle směrnic

Prvním cílem návrhu je, aby byly daně placeny tam, kde je skutečná ekonomická aktivita – zamezení agresivního daňového plánování a přesouvání zisků do jurisdikcí s nižšími daňovými sazbami. SP ČR boj proti daňovým únikům podporuje (např. podpora EET a akceptace řady dalších opatření). Nicméně toto již řeší opatření z projektu OECD BEPS, či-li EK zavádí nová opatření, aniž by byla vyhodnocena účinnost aktuálně implementovaných opatření OECD.

Dalším cílem je zjednodušit daňovou administrativu v EU. Harmonizace daňových základů (jednotná pravidla pro výpočet daňového základu pro celou EU místo 28 národních pravidel) by firmám po počátečních nákladech na přechod na nový systém ušetřila náklady na daňové poradenství, na úpravu systémů v jednotlivých členských státech apod. Konsolidace zisků by zase ušetřila náklady na stanovování transferových cen v rámci jedné skupiny, které se momentálně musejí stanovovat podle cen obvyklých. Výrazně by mohly klesnout náklady na založení dceřiné firmy v jiných členských státech.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Kateřina Pavlíková