Poslední podnikatelská mise SP ČR v letošním roce odletěla do Indie

DSC02409
 
Zástupci více než 20 firem odletěli včera s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem na poslední podnikatelskou misi Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) v roce 2016. Delegaci, která zamířila do hlavního města Indie Nového Dillí, vede viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

„Indie patří k těm zemím, s nimiž naše podniky udržují tradičně přátelské vztahy. Mnoho z nich tady v současnosti úspěšně působí a mají zde dceřiné společnosti i celé továrny. České firmy mají potenciál se podílet na růstu indické ekonomiky. Oceňujeme také, že Indie má otevřený trh, na kterém se mohou i české firmy ucházet o veřejné zakázky ve výběrových řízeních,“
řekl viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

Hlavním bodem programu je podnikatelské fórum a B2B jednání, které pořádá SP ČR se Svazem indického průmyslu, se kterým má SP ČR podepsanou dohodu o spolupráci. Na Indicko-českém podnikatelském fóru vystoupí také indický náměstek státní ministryně obchodu a průmyslu pan Ramesh Abhishek.

"Jsem rád, že můžeme navázat na dlouhodobé vzájemné obchodní vztahy mezi ČR a Indií a doufám, že tato cesta přispěje k dalšímu rozšíření obchodních kontaktů. Jednání na ministerské úrovni i jednání firem z delegace Svazu průmyslu a dopravy, sehrají klíčovou úlohu při dalším rozvoji obchodní, hospodářské, průmyslové, technické i technologické spolupráce,"
uvedl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Delegace bude také jednat se členy Rady pro podporu strojírenského exportu (Engineering Export Promotion Council). Tato asociace sdružuje cca 14 000 indických strojírenských výrobců a každoročně organizuje účast indických firem na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV). Právě v roce 2017 bude Indie partnerskou zemí celého MSV. SP ČR proto bude v Indii jednat také o spolupořádání česko-indického podnikatelského fóra v rámci doprovodného programu MSV 2017.

Mezi členy podnikatelské delegace jsou firmy, které dodávají pro obranný, automobilový i letecký průmysl, zabývající se biotechnologickým výzkumem např. společnost TOS Kuřim je tradiční dodavatel obráběcích strojů pro indický průmysl, zvláště pro těžký průmysl a železnice. Některé firmy, které mají v Indii dceřiné firmy např. ZETOR, Home Credit, Vítkovice India Power, Bonatrans nebo Škoda Auto, se k části programu připojí až na místě

SP ČR v letošním roce zorganizoval 13 podnikatelských misí doprovázejících prezidenta, premiéra a ministry vlády, kterých se zúčastnilo téměř 300 zástupců firem, polovina i opakovaně. Ta největší v letošním roce vedla do Íránu a zúčastnilo se jí téměř 60 firem. Vedle toho se SP ČR podílel na organizaci několika desítek tuzemských akcí na podporu exportu.

„Pro rok 2017 bude SP ČR pokračovat v proexportní politice. V lednu je již naplánovaná podnikatelská mise do Ázerbájdžánu, na jaře pak do Kanady a Jižní Ameriky. Podnikatelských misí se mohou zúčastnit firmy z různých oborů bez podmínky členství ve Svazu průmyslu a dopravy ČR,“
uvedl ředitel Sekce mezinárodních vztahů Lukáš Martin.

Největší zájem členských firem, které exportují, je stále převážně o mimoevropské destinace: Bělorusko, Brazílie, Čína, Egypt, Indie, Írán, Kazachstán, Mexiko, Rusko, Saudská Arábie, SAE, Turecko, Vietnam a USA.

Tisková zpráva ke stažení zde.
Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět