SP ČR zve ministra Ťoka na odbornou debatu o mýtném


Dálnice Wikimedia Commons


Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) je znepokojen situací ohledně vládního návrhu na zpoplatnění provozu nákladních automobilů na regionálních silnicích. Vláda totiž počátkem listopadu loňského roku stanovila rozsah zpoplatněných silnic v rozmezí 850 až 3000 kilometrů, aniž by zohlednila aktuální výsledky analýzy firmy Deloitte zadané Ministerstvem dopravy ČR. Analýza se přiklání k výrazně užší variantě rozšíření mýtného o 474 kilometrů.

„Je v kompetenci vlády přijmout rozhodnutí. Pro nás je ale překvapující, že se zaplatí analýza renomované poradenské firmy, jejíž závěry se neberou v potaz,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.


SP ČR poukazuje na chybějící informace o dopadech nákladů na dopravce. „Jako podnikatelé bychom chtěli vědět, co rozšíření zpoplatněných úseků bude stát a jakou finanční zátěž to bude pro nás představovat. Chceme vědět, jak se projeví regulační funkce dalšího mýtného,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Hlavně regionální podnikatelé mají oprávněné obavy z toho, že dojde k neúměrnému nárůstu jejich nákladů. Zatímco dálnice a rychlostní silnice slouží k tranzitní dopravě velkého objemu zboží na velké vzdálenosti, silnice nižších tříd se používají v naprosté většině k regionální dopravě. Ta zajišťuje obsluhu služeb, přepravu osob za prací, zásobování obchodů či drobný živnostenský servis. Mýtné placené na okresních silnicích za průjezd dodávek mezi obcemi může proto reálně způsobit zvyšování cen za služby, které by mohly být přeneseny na zákazníky.

Tak zásadní rozhodnutí jako je zpoplatnění stovek kilometrů silnic by mělo být nejprve podrobeno širší diskusi s experty SP ČR, zástupci dalších asociací a sdružení a odbornou veřejností. SP ČR proto zve ministra dopravy Dana Ťoka k odborné debatě.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Foto: Wikimedia Commons

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět