Exit koruny by neměl firmy zaskočit, není překvapením

JB5062ff 10 2

ČNB ukončila dnes v souladu s dlouhodobou komunikací režim devizových intervencí. Tvrdý závazek, že ho neopustí do konce 1. čtvrtletí, banka splnila. Exit přišel na prvním zasedání bankovní rady po konci tvrdého závazku. Jednalo se o běžné zasedání bankovní rady, nikoliv o měnověpolitické, ale i tuto možnost ČNB předem avizovala. Koruna se nyní nachází v režimu řízeného plovoucího kurzu a ČNB začne provádět svoji měnovou politiku pomocí standardních nástrojů (měnověpolitickými sazbami).

V novém režimu bude volatilita pravděpodobně vyšší než poslední 3 roky, kdy se kurz pohyboval nad 27 CZK/EUR s minimální volatilitou. Tedy výhoda pro některé subjekty v podobě zajištění jedním směrem nyní mizí. Je ale potřeba, aby ČNB dostála svému závazku a tlumila případnou nadměrnou volatilitu, tak aby nadměrná volatilita nepoškozovala byznys.

Vývoj kurzu v prvních hodinách a dnech nedává indikaci středně a dlouhodobého vývoje, kde hlavní fundamenty dle nás jsou směrem k posílení.

"Vzhledem ke zřetelné komunikaci ČNB jsou podnikatelé na ukončení intervenčního režimu připraveni – počítají s ním ve svých podnikatelských plánech. Postupně dochází ke zvyšování podílu transakcí v eurech a firmy zvyšují podíly zajištěného exportu. Doufáme, že ČNB dostojí svému slibu a bude korigovat případné excesivní výkyvy kurzu. Prozatím to ale vypadá, že posílení kurzu je jen mírné, ale uvidíme, nerad bych předbíhal a predikoval vývoj kurzu pro následující dny,” komentuje situaci Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Komentář viceprezidenta Špicara k ukončení režimu devizových intervencí pro ČT24 od 1 hod. 38 minut si můžete pustit zde.

Foto: Tomáš Krist, MAFRA
Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět