Na podnikateskou misi do Číny vyráží se SP ČR 43 účastníků

Dnes odjíždí podnikatelská mise do Číny. Pod vedením prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka doprovází prezidenta ČR Miloše Zemana. Zájem o Čínu coby exportní destinaci eviduje SP ČR více méně konstantní. Většina firem pracuje na dlouhodobých kontaktech. Tato obchodní mise má největší význam pro ty, kteří už v Číně kontakty mají a potřebují své aktivity podpořit nebo dodat jim vyšší prestiž. Účast na misi potvrdilo 43 členů delegace.

"Kontakty v Číně se budují dlouhodobě, a proto je dobré se zaměřit na více příležitostí, jak je navázat. České firmy tuto realitu již znají a naučily se využívat všech možností pro podporu svých aktivit. Kromě misí proto Svaz organizuje i různé semináře s čínskými firmami v ČR. Zájem o misi je velký a jde napříč mnoha odvětvími průmyslu i služeb,” vysvětluje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, který obchodní misi do Číny vede.

V misi Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou zastoupeny firmy z různých oblastí strojírenství, včetně důlní techniky. Dále se zúčastní společnosti zabývající se výrobou letadel, energetikou, elektrotechnikou, lékařskými technologiemi, technologiemi pro ochranu životního prostředí (včetně nanotechnologie) a investiční společnosti. Zastoupení mají v misi také podniky z oblasti služeb, konkrétně se zaměřují např. na dopravu, lázeňství, cestovní ruch, obchod, právní služby nebo poradenství.

Do Číny dnes odletí například technologická firma Kiwi.com, společnost ETD Transformátory, která se zaměřuje na výrobu transformátorů a generátorů, ČeMeBo, vyrábějící plošné spoje. Dále jsou v delegaci zástupci výrobce letadel Aircraft Industries, výrobce železničních soukolí Bonatrans nebostrojírenské a elektrotechnické firmy ZPA Pečky a.s.

„Společnost ZPA Pečky, a.s., se ve snaze rozšířit teritoria dodávek zaměřila před několika lety i na čínský trh. Systematickou činností se podařilo získat i certifikát v souladu HAF 604. Účast zástupce naší společnosti v této misi je tak dalším logickým a podpůrným krokem pro rozšíření dodávek na čínský trh,“ uvádí výkonný ředitel ZPA Pečky Ing. Jan Bulíček.

Českému vývozu do Číny dlouhodobě dominují automobily, stroje a zařízení k výrobě energie, dále součásti motorových i nemotorových vozidel, čerpadla a elektrická zařízení a spotřebiče. K nejdůležitějším položkám dovozu z Číny pak patří strojírenské výrobky, výpočetní technika spolu s příslušenstvím, paměťové jednotky, telefony a spotřební zboží (hračky, obuv, oděvní výrobky, nábytek či sportovní potřeby).

Tisková zpráv ke stažení zde

Lenka Dudková