Komentář k vývoji produkce průmyslu a stavebnictví

ČSÚ zveřejnil data o vývoji průmyslu a stavebnictví za duben 2017. Průmysl v dubnu meziročně rostl po očištění o pracovní dny o 5,9 %, byť bez očištění došlo k poklesu o 2,5 % (jde o volné dny v rámci Velikonoc). Meziměsíčně byla produkce po očištění o 0,6 % vyšší.

„Dynamika průmyslové výroby se udržela. Meziroční pokles objemu produkce byl dán nižším počtem pracovních dní kvůli velikonočním svátkům, které připadly na duben. Výsledky jako například hodnota nových zakázek nebo zahraničního obchodu, vypadají pesimističtěji, než jaké skutečně jsou. Svou roli, kromě rozdílného počtu pracovních dnů, sehrál i přepočet z eura na posilující korunu. Navíc se jedná o data za jeden měsíc. Šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR navíc ukazuje, že podniky neočekávají pokles zakázek nebo své investiční aktivity. Nemáme tedy důvod předpokládat, že by se výkonnost průmyslu v nejbližších měsících významněji změnila,“  komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Produkce ve stavebnictví jako celku sice v dubnu meziročně vzrostla, problematický je ale pokles produkce v inženýrském stavitelství. To je odrazem např. dlouhých povolovacích řízení a dalších neefektivních pravidel. Proto Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje novelu stavebního zákona postoupenou Poslanecké sněmovně,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Lenka Dudková