Podnikatelská mise dorazila do kazašské Astany


Podnikatelská mise pod vedením prezidenta Svazu průmyslu s dopravy ČR právě dorazila do kazašské Astany. České firmy se zde v sobotu společně s prezidentem republiky zúčastní slavnostního zahájení mezinárodní výstavy EXPO 2017 a spolu také otevřou český pavilon. Hlavním tématem výstavy je „Energetika budoucnosti“. Svaz průmyslu a dopravy ČR bude v průběhu výstavy organizovat do Kazachstánu celkem dvě obchodní mise.
 

Druhá mise v červenci doprovodí ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka. Svaz u této příležitosti pořádá i několikadenní odbornou energetickou konferenci, na níž zajišťuje program i účast českých a kazašských firem. Významnou událostí bude i Národní den českého pavilonu, který je plánován na 15. 7.

„Chceme milionům návštěvníků ukázat vysokou úroveň energetických technologií, které v Česku dokážeme vyrábět a snažíme se je vyvážet do celého světa. Odborná konference nás jednak zviditelní a také usnadní jednání firem,“  říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.
 

Své patentované řešení na energetické zpracování odpadů v českém pavilonu prezentuje i účastník právě probíhající obchodní mise, firma Hedviga. Její generální ředitel Marek Beneš hodnotí aktivní prezentaci na EXPO v Astaně pozitivně. Momentálně již v Kazachstánu jedná o uzavření smlouvy na řešení ekologických škod kontaminovaných zemin v naftovém průmyslu.

„Jsem rád, že se Svazu průmyslu po více než půlročním jednání podařilo zajistit, že se česká prezentace na EXPO prováže s firmami. Zajistíme jim aktivní prezentaci včetně odborné konference. Věřím, že tím povzbudíme navázání kontaktů mezi českými a kazašskými podnikateli. Jsem přesvědčen o tom, že EXPO 2017 přinese konkrétní efekty a Svaz tím podpoří teritoriální diverzifikaci exportu,“  říká František Chaloupecký, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.
 

Do Kazachstánu Česká republika nejčastěji vyváží telefonní přístroje, monitory a projektory, stroje pro automatické zpracování dat, soustruhy pro obrábění kovů nebo obráběcí stroje pro broušení a leštění. Firmy obchodují také se sekačkami trávy, kohouty a ventily, cukrem nebo léky. Do ČR naopak kazašské podniky dováží minerální oleje, vodík a vzácné plyny, fosfornany a fosforitany, zemní plyn, dále například vlnu a bavlnu, rybí maso a filé. Od roku 2011 až do 2015 více dovážely kazašské podniky do ČR. V loňském roce se to poprvé obrátilo. Nicméně vzájemný obchod s Kazachstánem za posledních pět let klesá.

Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět