Českým exportérům se daří, opět se zaměřují i na mimoevropský trh


Českým exportérům se daří i přesto, že ČNB nedávno uvolnila kurz koruny vůči euru. To svědčí o tom, že firmy byly na konec intervencí dobře připraveny a nijak je nepřekvapily. Je pozitivní, že i nadále je úspěšný prodej aut a dalších dopravních prostředků do zahraničí.
 

„České podniky se opět více zaměřují na mimoevropský trh. Například propad exportu do Ruska se podařilo firmám zastavit, ovšem za cenu zvýšených nákladů. Byly totiž nuceny angažovat ruské partnery a posílit své zastoupení v Rusku,“  vysvětluje Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR a dodává: „Proto opět apelujeme na MZV a MPO, aby stát prioritně rozšiřoval svou diplomaticko-ekonomickou síť hlavně v zemích mimo EU. Vítáme nově otevřené úřady v rámci českých velvyslanectví v zahraničí pověřené výkonem ekonomické agendy v Africe, Latinské Americe a Asii a celkové posílení sítě diplomatů, kteří se zabývají ekonomickou agendou. Oceňujeme, že jsou do zahraničí vysíláni noví zemědělští a vědecko-techničtí diplomaté. Od léta je nově doplní zemědělský diplomat i v USA. Stát by měl ale dělat více.“

„Přes 83 % českého exportu míří v současné době do států Evropské unie. EU bude vždy náš dominantní obchodní partner, ale vysoká míra závislosti na tento region není, jak se ukázalo v minulých letech, optimální,“  konstatuje Lukáš Martin.
 

Ze statistky letošní Konference ekonomických radů, každoročního setkání exportérů s diplomaty pověřenými ekonomickou agendou a řediteli zahraničních zastoupení CzechTrade, kterou Svaz průmyslu a dopravy ČR pořádal minulý týden, vyplývá, že největší zájem exportérů je o Čínu, USA, Rusko, Německo, Jihoafrickou republiku, Srbsko a Saúdskou Arábii. „U mnoha dalších zemí byl naplněn limit maximálního počtu možných schůzek, takže zájem by byl určitě větší, pokud by bylo k dispozici více ekonomických diplomatů z těchto destinací. Jedná se například o Argentinu, Egypt, Indii, Írán, Kanadu, Turecko, Vietnam, a další,“  komentuje setkání ekonomických radů prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Minulý rok bylo nejžádanější destinací Rusko, letos ho nahradila Čína.

Tisková informace ke stažení zde.
Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět