Květnová data potvrzují solidní růst průmyslu


Květnová čísla Českého statistického úřadu opět ukazují na růst průmyslu. Po očištění dat došlo k meziročnímu nárůstu průmyslové produkce dokonce o 10,7 %, meziměsíčně byla produkce vyšší o 3,3 %. Povzbuzující je rovněž vývoj stavební produkce, v květnu 2017 po očištění vzrostla meziročně o 6,3 %, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 %.

„Jde jednoznačně o velmi pozitivní výsledky vycházející z dobré ekonomické situace v ČR i v zahraničí, především u našich významných ekonomických partnerů, tedy našich hlavních exportních trhů. Zahraniční obchod ukazuje na nárůst exportu směrem k našim tradičním odběratelům, mezi které patří např. Německo. A jejich ekonomický růst tak předznamenává i situaci v českém průmyslu a našich exportních odvětvích,“  komentuje Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Meziročnímu růstu tradičně významně pomohla výroba motorových vozidel, která přispěla k pozitivnímu výsledku 2,9 procentními body. Výsledky automobilového průmyslu drží tempo růstu české ekonomiky, v sektoru automotive byl růst produkce oproti květnu loňského roku ve výši 14,2 %. Ovšem významně se na něm podílely i další oblasti, jako výroba elektrických zařízení, strojírenská výroba obecně nebo výroba chemických látek. Z toho plyne, že růst je vyvážený a prostupuje skutečně celým průmyslem.

„Průmysl má rovněž dle dat Českého statistického úřadu dostatek nových zakázek. Eviduje jak nárůst u tuzemských zakázek, tak zejména u zakázek zahraničních. Hodnota nových zakázek se také zvyšuje. Díky tomu můžeme očekávat, že růstové tempo bude mít průmysl i po celý zbytek roku,“  říká Radek Špicar. Tržby z průmyslové činnosti v květnu 2017 meziročně vzrostly v běžných cenách o 12,0 %. Hodnota nových zakázek v květnu 2017 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 9,5 %, významně narostly zakázky např. v odvětví výroby chemických látek a elektrických zařízení.

„Pozitivní je i vývoj celé české ekonomiky v 1. čtvrtletí 2017, kdy český průmysl zaznamenal 3% růst. I další odhady předpovídají pozitivní hodnoty i po celý zbytek roku. Česká národní banka nebo ministerstvo financí předpovídají pro letošek růst ekonomiky vysoko nad 2 %, Svaz průmyslu a dopravy ČR počítá s 2,6% růstem. Šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR ukazuje, že podniky pokračují a plánují pokračovat v investicích, což napovídá, že trend může být i v následujících měsících rostoucí a aktuální data to jedině potvrzují,“ doplňuje Radek Špicar.

Povzbuzující je rovněž vývoj stavební produkce, v květnu 2017 po očištění vzrostla meziročně o 6,3 %, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 %. Růst byl především v produkci pozemního stavitelství, které meziročně rostlo o 7,9 % a celkovému růstu přispělo 5,4 procentními body. Ovšem produkce inženýrského stavitelství se snížila o 2,3 % a snížila tak výsledek o 0,7 procentního bodu.

„Podniky mají pozitivní očekávání, tomu přispívá nízká cena ropy, dále fakt, že české podniky byly připraveny na posílení koruny po ukončení intervencí ČNB. U našich hlavních zahraničních ekonomických partnerů nyní nejsou výrazná rizika či krizový vývoj, který by domluvené zakázky komplikoval, v současné době je pro naše exportní partnery typická stabilita,“ uzavírá viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

 

Tisková zpráva ke stažení zde

Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět