SP ČR bude v Londýně jednat o podmínkách brexitu pro byznys


Britská premiérka pozvala 12 zástupců evropských průmyslových svazů na kulatý stůl k brexitu. Jednání proběhne v pondělí od 11.30 v sídle premiérky, Downing street 10 v Londýně. Českou republiku bude reprezentovat generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová, která je spolu s polským reprezentantem jediný host ze střední a východní Evropy.

S britskou premiérkou budou zástupci evropského byznysu jednat o nastavení takových podmínek, které by nenarušily volný obchod, práva občanů a přinesly řešení finančního vyrovnání a také hranic s Irskem.

Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje dvouleté přechodné období, které by znamenalo předvídatelnost a možnost připravit se na nové podmínky vzájemného obchodu. Nutností je však, aby VB přišla v co nejkratší době s jasnými podmínkami pro nastavení vztahů mezi evropskými zeměmi a VB, po jejím opuštění EU.

Evropský byznys chce vyzvat britskou vládu k přijetí rychlých a konkrétních opatření k dokončení první fáze vyjednávání. Dořešit otázky týkající se občanů, Irska a financí.

Cílem evropského byznysu je představit sjednocený postoj o potřebě dosáhnout dostatečného pokroku na prosincovém zasedání Evropské rady. Svazy sdružené v BusinessEurope chtějí vyzvat ke dvouletému přechodnému období, které by bylo založeno na setrvání v celní unii a vnitřním trhu po omezenou dobu, včetně všech práv a povinností.

„Potřebujeme pro naše podniky co nejvíce jistoty a předvídatelnosti v přechodném období. Chceme nastavit vztahy mezi EU a Velkou Británií tak, aby to nepůsobilo nové tarifní či administrativní bariéry. Klíčové je zajistit hladký přístup na britský trh. Velká Británie je naším čtvrtým nejdůležitějším obchodním partnerem. Kvalitní vyjednávání a nastavení podmínek pomůže nejen byznysu, ale jde i o jistotu a předvídatelnost pro občany obou stran,“ komentuje generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová.

Evropský byznys bude na jednání s britskou premiérkou reprezentovat celkem 12 svazů, z toho 2 ze střední a východní Evropy. Jednání zastřešuje evropský zaměstnavatelský svaz BusinessEurope, Konfederace evropského podnikání.

Za hostitelskou stranu se jednání zúčastní premiérka Theresa Mayová, státní tajemník pro odchod UK z EU David Davis, státní tajemník pro podnikání, energetiku a průmyslové strategie Greg Clark a hospodářský tajemník pro státní pokladnu Stephen Barclay.

Kulatému stolu s premiérkou Mayovou bude předcházet pracovní snídaně, kterou organizuje britský průmyslový svaz CBI. Evropské svazy projednají brexit a společný postup s poradcem premiérky pro Evropu, panem Ollym Robbinsem. Na obou jednání bude zájmy českých podnikatelů reprezentovat generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová.

ARGUMENTY PRO PODPORU PŘECHODNÉHO OBDOBÍ
Byznys potřebuje přechodné období, během kterého by VB zůstala součástí vnitřního trhu a celní unie, toto období by se mělo co nejvíc podobat současnému stavu, aby se firmy nemusely přizpůsobovat dvakrát. Nejprve na přechodné období a posléze na nové uspořádání vztahů. VB by měla po tuto dobu mít všechna relevantní práva i povinnosti v EU.

Business Europe se obává pomalého tempa dosavadního vyjednávání mezi VB a EU o podmínkách brexitu a tzv. cliff edge scénáře. Tedy, že se podmínky nedohodnou a ze dne na den začne platit nastavení dle WTO, které oproti stávajícím pravidlům volného trhu EU bude znamenat zhoršení podmínek obchodu pro všechny zúčastněné země.

SEZNAM ZÚČASTNĚNÝCH SVAZŮ:
  • Německé svazy BDI a BDA,
  • francouzský MEDEF,
  • holandský VNO-NCW,
  • italský CONFINDUSTRIA,
  • španělský CEOE,
  • polský Lewiatan,
  • švédský SN,
  • belgický FEB,
  • český SP ČR,
  • irský IBEC
  • a britský svaz CBI.

Všechny tyto svazy jsou sjednoceny v evropské byznysové platformě BusinessEurope, jejichž prezidentka Emma Marcegaglia vede delegaci zaměstnavatelů.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět