České HDP rostlo ve 3Q zhruba dvojnásobně oproti HDP celé EU i díky průmyslu

Reálné HDP rostlo ve 3. čtvrtletí 2017 o 5 %. Hlavním přispěvatelem byl již tradičně zpracovatelský průmysl. 

Český statistický úřad dnes potvrdil, že 5% růst reálného HDP ve třetím čtvrtletí tohoto roku je tažen větším či menším růstem ve většině odvětví. Hlavním přispěvatelem byl již tradičně zpracovatelský průmysl, jehož hrubá přidaná hodnota vzrostla podle dat ČSÚ meziročně dokonce o 7,9 %.

Výsledek považujeme za velmi pozitivní i s ohledem na pomalejší náběh čerpání strukturálních fondů nebo na nedostatek pracovních sil. Ten totiž představuje stále větší bariéru rozvoje naší ekonomiky. Celkově se ale jedná o zhruba o dvojnásobné tempo oproti růstu celé EU či eurozóny,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ekonomové předpokládají růst i v následujícím období

„Růst sice bude pokračovat, i když pravděpodobně ne tak rychle jako v letošním roce. Předpokládáme, že v příštím roce poroste HDP o něco přes 3 procenta. V tuto chvíli zatím také nevidíme důvod hovořit o přehřívání ekonomiky. Firmy v průmyslu si nadále drží svou konkurenceschopnost. Také dokázaly, že byly připraveny na exit z měnového režimu oslabené koruny ČNB. Dokonce i počet zakázek se zvyšoval rychleji oproti očekáváním,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR nadefinoval ve svém programovém prohlášení oblasti, které pomohou vytvořit podmínky pro zvyšování konkurenceschopnosti českého hospodářství.

„Pro dlouhodobý růst naší ekonomiky je ale potřeba vytvořit podmínky pro příznivé a stabilní podnikatelské prostředí. Klíčové oblasti, které musíme zlepšit Svaz shrnul ve svém programovém prohlášení Svazu a výzvě Vládě – dostaňte nás do Top 20 ekonomicky nejvyspělejších zemí světa,“ upozorňuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR

 
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět