Podnikatelské mise využívá většina vyspělých ekonomik

Svaz průmyslu a dopravy ČR se v Černínském paláci setkal s významnými českými exportéry, aby společně zahájili 26. rok podnikatelských misí. Ke 140 přítomným firmám spolu s prezidentem Svazu průmyslu Jaroslavem Hanákem promluvili o budoucnosti českého exportu také premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, ministr zahraničních věcí Martin Stropnický, ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a ministr zemědělství Jiří Milek. Podnikatelské mise představují významný nástroj podpory českého exportu, který využívá většina vyspělých ekonomik. Svaz průmyslu pravidelně hostí podnikatelské delegace z jiných zemí, včetně evropských, které zavítají do ČR. Aktivně chce Svaz v podnikatelských misích pokračovat i v roce 2018, zaměřit se chce především na Latinskou Ameriku, Severní Afriku či Asii.

„Vážím si podpory vlády, Parlamentu ČR i finančních institucí, jako jsou EGAP a ČEB, které podporují export. Vyzývám pana předsedu vlády, abychom co nejrychleji vyřešili strukturu ekonomické diplomacie a reformu právě těchto finančních institucí. Především malé a střední firmy je potřebují a čím dříve budou stabilní, tím více to prospěje českému exportu,“ zdůraznil Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který dále vyzval parlament a vládu, aby pokračovaly v podnikatelských misích i v budoucnu. Zaměřit by se Česká republika měla na podporu exportu i v zemích, kam doposud jezdí málo, ale jsou zde obchodní příležitosti pro průmysl i dopravu. Mezi ty patří například země severní a jižní Ameriky, Asie včetně zemí SNS, a severní Afriky, kde je velká tradice českého průmyslu.

Je důležité, abychom měli v zahraničí dobré reprezentanty a dobré vedoucí delegace, kteří budou mít správné kontakty. Naše vláda bude podnikatelské mise rozhodně podporovat. Osobně se chci soustředit hlavně na země Evropské unie, protože musíme usilovat o reformu EU, musíme se snažit mít v ní podstatně větší slovo, než jsme měli, a musí to být předsedové vlád a prezidenti členských států, kteří mají zásadní slovo, a ne Evropská komise. Potřebujeme v Evropské unii získávat další spojence a já se o to budu snažit,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

„Pokud někdo tvrdí, že podpora exportu není potřebná, nesmíme to my politici akceptovat. Je zřejmé, že v zemích Latinské Ameriky, Asie nebo Afriky je státní podpora exportu bezvýhradně nutná. Proto v Senátu vždy vycházíme vstříc požadavkům Svazu průmyslu a dopravy ČR nebo Hospodářské komory ČR; pokud mají firmy zájem o naše politické mise, poskytneme jim my politici potřebnou podporu, aby mohly pronikat na trhy po celém světě,“ doplňuje Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR.

Ministr Stropnický ve svém projevu připomněl úspěchy ekonomické diplomacie: Loni přesáhl český export poprvé hranice 4 biliónů korun a 1 % světového obchodu. Přitom občanů ČR je jen 0,14 % populace světa a podíl na světovém HDP máme 0,26 %.“ Šéf české diplomacie věnoval prostor i plánům MZV v oblasti ekonomické diplomacie do budoucna. Zároveň připomněl důležitost členství ČR v EU a z toho plynoucí výhody pro české firmy.

„Ať již se jedná o podnikatelské mise, realizaci zahraničních výstav a veletrhů, kterých Ministerstvo průmyslu a obchodu pořádá každoročně na tři desítky, nebo asistenční služby naší agentury CzechTrade, všude tam dnes evidujeme velký zájem ze strany podniků. Zahraniční podnikatelské mise, výstavy, veletrhy i kapacity zahraničních kanceláří CzechTrade jsou dnes obsazeny několik měsíců dopředu. Mým cílem tedy i do budoucna bude, abychom vám nabídli ještě více možností, jak prezentovat konkurenceschopné české výrobky, technologie a řešení, zejména na trzích, kde aktuálně nacházíme významné exportní příležitosti,“ řekl ve svém projevu ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

„Také ministerstvo zemědělství se snaží různými prostředky podporovat vstup českých podnikatelů a firem na zahraniční trhy. Sám chci aktivně podporovat zahraniční veletrhy a podnikatelské mise. Jsem toho názoru, že chce-li firma získat nové příležitosti, musí vyvážet mimo Českou republiku a trhy EU,“ uzavřel ministr zemědělství Jiří Milek.

Svaz průmyslu a dopravy ČR zorganizoval za 25 let na 180 podnikatelských misí do 97 zemí světa. Možnost vyjet spolu s předními představiteli státu do zahraničí a účastnit se byznysových jednání na nejvyšší úrovni za tu dobu využilo přes 4300 exportérů.

Rok 2018 zahájí Svaz podnikatelskou misí do Albánie, která doprovodí při jeho oficiální návštěvě předsedu Senátu Milana Štěcha. Misi povede viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Stanislav Kázecký. Proběhne ve dnech 20. - 22. února 2018.

Setkání s účastníky misí 2018

16 fotografií Vstupte