Podmínky soutěže na mýtný systém se musí přehodnotit

Dnes se na Úřadu vlády za přítomnosti předsedy vlády Andreje Babiše uskutečnilo další jednání klíčových aktérů k budoucnosti mýtného systému. Všechny zúčastněné strany označily rozhodnutí předchozí vlády o rozšíření zpoplatnění o 900,3 km silnic I. třídy za nesmyslné a opakovaně ho odmítly.
 
„Předchozí vláda o rozšíření zpoplatnění o 900 km silnic prvních tříd rozhodla nezodpovědně a politicky. Všichni jsme se shodli, že rozhodnutí o rozšíření zpoplatnění o 900,3 km silnic I. třídy je nesmyslné, odmítli jsme ho a vyzvali premiéra a ministra dopravy, aby zodpovědně rozhodli o dalším vývoji soutěže na mýtný systém,“ komentuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.
 
O plánovaném rozšíření bylo rozhodnuto minulou vládou až po meziresortním připomínkovém řízení ke Koncepci zpoplatnění pozemních komunikací v ČR, a tak ho nikdo z odborných zástupců a dotčených míst nemohl rozporovat. Svaz průmyslu a dopravy ČR následně opakovaně vyzýval ministerstvo k přehodnocení tohoto rozhodnutí, k čemuž na začátku roku 2017 uspořádal i Kulatý stůl dopravců a podnikatelů s ministrem Ťokem.
 
Premiér Babiš na základě společného požadavku dotčených zástupců vyzval ministra Ťoka, aby prostudoval možnosti dalšího vývoje a doporučil, aby hledal racionální řešení nastalé situace.
 
Za Svaz průmyslu a dopravy s premiérem jednal prezident Svazu ČR Jaroslav Hanák. Jednání se dále účastnili ministr dopravy Daň Ťok, poradce premiéra Jaroslav Ungerman, předseda ČMKOS Josef Středula, tajemník HK ČR Tomáš Vrbík a zástupci Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR.
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět