Jak zajistit bezpečnost zaměstnanců po návratu z dovolené

Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR připravil pro firmy čtvrtou verzi hygienického manuálu. Ten zaměstnavatelům pomůže zorientovat se v aktuálně platných nařízeních, včetně novinek ohledně návratů z letních zahraničních dovolených. Svaz průmyslu připravuje a aktualizuje hygienický manuál již od května loňského roku. Pomáhá tak tisícům firmám aktivně bojovat proti šíření viru Covid-19.

„Zaměstnavatelé jsou povinni chránit bezpečí a zdraví svých zaměstnanců vůči různým nebezpečím a v době pandemie i vůči šíření infekce. Jak to vypadá podrobně, popisuje náš manuál 4.0, který Svaz průmyslu vydává společně s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR,“ uvádí Miroslav Palát, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR. Aktualizovaný manuál přehledně shrnuje platná nařízení a hygienická opatření, která firmy můžou nově zanést do svých vnitřních předpisů.

Hygienický manuál nově odráží aktuální nařízení ministerstva zdravotnictví ohledně návratu ze zahraniční dovolené. Od pátku 9. července mají lidé vracející se ze zahraničí povinnost se před návratem do zaměstnání otestovat, a to v případě, že nemají dokončené očkování proti Covid-19. Manuál přináší firmám rady, jak postupovat v případě, že zaměstnanec po návratu z dovolené ještě na výsledek testu čeká.

Významnou změnou pro zaměstnavatele je možnost rozhodovat o hygienických opatření ve vlastních provozech a kancelářích podle aktuální epidemiologické situace. Od 1. července můžou podniky například zavést nebo naopak zrušit nošení roušek a respirátorů, a to podle vlastního zvážení epidemických a hygienických rizik. Stejně tak můžou firmy samy znovu zahájit povinné testování zaměstnanců, pokud by se například v daném regionu zhoršila epidemická situace.

„Jsme rádi, že Ministerstvo zdravotnictví podpořilo aplikaci příslušných ustanovení zákoníku práce a dalo tak firmám právní základ pro zavedení testování zaměstnanců podle konkrétní situace ve firmě. Podle paragrafu 102 zákoníku práce mohou tak podniky testování zanést i do svých interních předpisů a pokynů k BOZP,“ vysvětluje Miroslav Palát, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Hygienický manuál zpřístupňuje Svazu průmyslu a dopravy všem firmám. Jako největší zaměstnavatelský svaz cítí zodpovědnost a pomáhá v boji proti pandemii všem zaměstnavatelům.

• Aktuální čtvrtou, letní verzi, si všichni zájemci mohou stáhnout zde.