SCHP ČR: Chemickým firmám chybějí odborníci

V rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání proběhlo na VŠCHT v Praze diskusní setkání stovky zástupců firem, státní správy, škol i sociálních partnerů. 

Počet pracovníků v chemickém průmyslu v posledních dvou desetiletích klesá, předloni v něm pracovalo zhruba 112 tisíc zaměstnanců, z toho nejvíce v gumárenském a plastikářském průmyslu necelých 76 tisíc osob. Alarmující je však sílící nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, přičemž o studium chemie není mezi mladými lidmi dostatečný zájem. Chemie navíc prorůstá celým zpracovatelským průmyslem a chemičtí odborníci jsou požadovaní i v jiných technických oborech.

Například o chemické inženýry kvality je zájem u podniků z automobilového, plastikářského, potravinářského průmyslu či farmacie. „Chemický průmysl je jeden z nejvíc inovativních a nemohly by bez něj existovat všechny průmysly navazující. S jeho výrobky se potkáváme každý den. Chemie je všude kolem nás. Dokonce i lidské vztahy se řídí chemií,“ vyzdvihl význam odvětví ředitel Svazu chemického průmyslu ČR Ladislav Novák.

Zejména o nedostatečném zájmu o studijní obory a o image odvětví diskutovala v lednu stovka představitelů firem, expertů, zástupců státní správy, vzdělávacích institucí i sociálních partnerů. Akce se uskutečnila v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání a proběhla na vysoké škole VŠCHT v Praze.

Další informace IPN_KREDO_Kulaty_stul_TZ_20150119.pdf

Ladislav Novák, director
Association of Chemical Industry of the Czech Republic (SCHP ČR)
Rubeška 393/7, 190 00 Praha 9
phone: +420 283 290 786
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět