Jordánsko a SAE: 2 podnikatelská fóra a řada jednání

Jordánsko a Spojené arabské emiráty byly ve dnech 9. až 13. února cílem podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) v čele s jeho šéfem Jaroslavem Hanákem, která doprovázela prezidenta republiky Miloše Zemana při jeho návštěvě obou zemí. Součástí programu byla vedle bilaterálních jednání podnikatelská fóra, spoluorganizovaná SP ČR.

Mezi tématy jednání byznysového fóra v jordánském Ammánu, jehož se zúčastnilo na 150 podnikatelů, dominovala energetika, zejména jaderná. Jordánsko plánuje totiž výstavbu jaderných reaktorů a součástí energetické strategie pro roky 2007-2020 je také posílení podílu místních zdrojů v celkovém energetickém mixu země.

Při svém vystoupení na Česko-jordánském podnikatelském fóru zmínil prezident SP ČR Jaroslav Hanák právě možnosti dodávek technologií a zařízení pro energetiku, klasickou i jadernou. „Naše firmy mají řadu referencí z již mnoha realizovaných projektů a mají eminentní zájem o uplatnění na jordánském trhu,“ poznamenal. Poukázal i na perspektivní obory jako jsou elektrické přístroje, zařízení pro chemický a petrochemický průmysl, automatizované systémy řízení či technologie pro ochranu životního prostředí. Pro české firmy by Jordánsko mohlo být zajímavé právě z toho důvodu, že je první zemí regionu, která má zákon o obnovitelných zdrojích energie, který umožňuje investorům vyrábět elektřinu a prodávat její přebytky do národní energetické sítě. Vládní politika podpory investic do obnovitelných zdrojů energie vedla dříve k podepsání řady memorand o spolupráci, která se týkají 117 MW větrné elektrárny v Tafiled a dalších 200 MW projektů, převážně v Maan. Království podepsalo i řadu dohod o využití ropných břidlic.

Mezi oblasti spolupráce byly zmíněny i obranný průmysl a turismum.

V rámci fóra bylo podepsáno Memorandum o posílení vzájemné spolupráce mezi SP ČR a Jordánskou obchodní komorou, kterou zastupoval Mohamad Al Atoom. Podepsáno bylo i memorandum mezi jordánským ministerstvem energetiky a nerostných zdrojů a českým ministerstvem průmyslu a obchodu o zvýšení bilaterální spolupráce v oblastech elektřiny, obnovitelných zdrojů, racionalizace energií, jaderné energetiky a zemního plynu. Dohodu o spolupráci v oblastech výzkumu a jaderné bezpečnosti podepsaly Jordánská komise pro jadernou energii a české Centrum jaderného výzkumu.

Další zastávkou na cestě bylo Abú Dhabí, kde se konalo další podnikatelské fórum. Ve svém projevu na něm zmínil Jaroslav Hanák, že tradičně úspěšní jsou na trhu SAE čeští skláři, daří se dodavatelům sanitární techniky, ale jsou zde i firmy z oblasti IT, ocelářství, potravinářství či stavebnictví.

Vedle toho SAE nabízí další široké možnosti. V posledních dvou letech ekonomika SAE vykazovala slušný růst, přičemž prioritním zůstává těžba zemního plynu a ropy a navazující petrochemický průmysl. V uplynulém obodobí se však dařilo zvyšovat každoročně výkonnost non-oil sektoru o 3,5% ročně. Tahounem zůstává vedle těžby ropy a zemního plynu obchod a investice, podpořené vidinou pořadatelství EXPO 2020. V uplynulých letech k oživení realitního trhu. Výzvou je nyní snaha vytvořit z Dubaje medicínské centrum pro celou Asii.

Jaroslav Hanák zmínil možnosti spolupráce v energetice, zejména pak jaderné energetice a v dalších oborech. Na fóru mu byl patnerem Mohamed Thani Al Rumaithi, předseda Federace emirátských obchodních komor. Akce se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

Součástí návštěvy bylo otevření nové budovy českého velvyslanectví, které si našlo nový objekt z kapacitních, bezpečnostních i technických důvodů. Pronajatá vila, za kterou ČR ročně zaplatí tři miliony korun, je poblíž královského paláce, sídla korunního prince nebo ministerstva zahraničí. Dosavadní prostory velvyslanectví jsou dle tiskového oddělení MZV pro potřeby úřadu malé, a to kvůli konzulární a vízové agendě. V emirátech dlouhodobě pobývá zhruba 1500 občanů ČR a roste i počet žadatelů o víza.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět