Výsledky NSK využívá již přes tisícovku zaměstnavatelů

Národní soustava kvalifikací (NSK) vstoupila v život. Zapojilo se do ní přes 3500 odborníků a její výsledky využívá již více než 1100 zaměstnavatelů.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Národní soustava kvalifikací (NSK) představuje průběžně budovaný, státem podporovaný a občany i zaměstnavateli využitelný registr profesních kvalifikací existujících na pracovním trhu v ČR. Umožňuje zájemcům získat celostátně uznávané osvědčení o jejich profesní kvalifikaci, aniž by museli zasednout do školních lavic. Pomáhá všem, kdo se vydávají na cestu za lepší prací s cílem získat plnohodnotnou kvalifikací a lepší pracovní uplatnění. NSK popisuje kvalifikace z hlediska požadavků na výkon práce a zároveň určuje i postupy a kritéria, kterými lze prověřit, zda člověk dané požadavky skutečně naplňuje.

Veřejnou zakázku, jejímž hlavním úkolem bylo zajištění reprezentativního zapojení zaměstnavatelů do tvorby profesních kvalifikací, začalo realizovat konsorcium Hospodářské komory České republiky, Svazu průmyslu a dopravy ČR a společnosti TREXIMA, spol. s r.o. v únoru 2010 a aktivity skončí v březnu tohoto roku. „Jednou z nejdůležitějších dlouhodobých priorit Svazu průmyslu a dopravy ČR je sladit potřeby zaměstnavatelů a vzdělávací soustavy, a to se díky Národní soustavě kvalifikací daří,“ uvedla generální ředitelka SP ČR, Ing. Dagmar Kuchtová. 

Do tvorby profesních kvalifikací se zapojilo více než 3 500 expertů z praxe, jejichž jádro tvořili členové sítě 29 sektorových rad, pokrývajících všechny oblasti národního hospodářství České republiky. Všichni tito odborníci se podíleli na zpracování, revizích, posuzování a oponentuře kvalifikačních a hodnoticích standardů. Díky nim je zajištěno, že vznikaly aktuální a na trhu práce potřebné profesní kvalifikace. Celkově překročí počet vytvořených profesních kvalifikací číslo 1 100. Na trh práce díky NSK přibylo přes 110 tisíc držitelů osvědčení o profesní kvalifikaci, tedy přes 110 tisíc nových kvalifikovaných pracovníků v oborech, které jsou aktuální a po kterých je poptávka u zaměstnavatelů. A to, že se zde skutečně potkává poptávka s nabídkou, dokazuje další číslo: nástroje NSK ve svých personálních procesech dnes využívá již více než 1 100 firem z nejrůznějších oborů.

Patří k nim například státní podnik Česká pošta, který není potřeba podrobně představovat. Jedná se o největší českou společnost zajišťující nejen doručování nejrůznějších zásilek, ale také služby v oblasti zprostředkování informací, plateb a zboží tradičními i elektronickými formami. I Česká pošta se však stejně jako mnoho dalších zaměstnavatelů potýká s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. „NSK nám pomáhá zmírňovat hranici požadovaného vzdělání a klást větší důraz na praxi zaměstnanců. Nejaktuálnější profesní kvalifikace pro poštovní obor jsou Poštovní doručovatel a Pracovník přepážky,“ uvedl ředitel úseku řízení lidských zdrojů, Ing. Ivan Feninec.

I když veřejná zakázka končí, celý systém NSK je již nastartován a bude žít dál. Ze svých dětských let pilotního projektu a studentských let projektu aktuálního přechází do dospělosti. Národní soustava kvalifikací se stává rovnocennou alternativou k získání kvalifikace v počátečním vzdělávání a měla by udržet vysoko nastavenou laťku kvalitní komunikace a spolupráce mezi státem, vzdělavateli a zaměstnavateli. O to se budou snažit všechny zapojené subjekty i po skončení realizace veřejné zakázky.   

Více informací o NSK naleznete na webových stránkách www.narodnikvalifikace.cz, www.nsk2.cz a www.vzdelavaniaprace.cz.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět