Financování na žáka zaměstnavatelé odmítají

SP ČR uspořádal diskusi o financování vzdělávání v Národní technické knihovně v Praze.

DSC 07981

Absolutní většina tuzemských zaměstnavatelů a podnikatelů (98 %) se shoduje v tom, že hlavním viníkem stavu českého školství je přímá platba školám na žáka bez ohledu na jeho schopnosti a uplatnitelnost na trhu práce. Potvrdil to březnový průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) mezi jeho členy. Tento široce rozšířený názor podpořilo i dnešní diskusní setkání na téma Financování vzdělávání, které proběhlo v Národní technické knihovně v Praze za účasti podnikatelů, ředitelů škol a zástupců institucí. Akce se uskutečnila v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání, který vyhlásil SP ČR se svými partnery.

„Financování na žáka je přežité,“ uvedl v diskusi rektor VŠCHT Praha Karel Melzoch. Stejný názor vyslovil i další z panelistů, statutární zástupce hejtmana Středočeského kraje Milan Němec. „Poptávka a nabídka na trhu práce se nepotkávají. Pokud bude dál existovat normativní financování vzdělávání, systém se nezmění,“ řekl. SP ČR při diskusním setkání zastupoval člen představenstva Jiří Holoubek a výkonný ředitel společnosti ELCOM. „Chceme odchod od normativu,“ uvedl.

Podrobnější informace najdete v tiskové zprávě a článku Hospodářských novin spolupořádající společnosti Economia.

Jiří Janda