Výzva k revizi opatření k plnění cílů v oblasti energetické účinnosti

ČR má potenciál pro smysluplnou a nákladově efektivní politiku zlepšování energetické účinnosti.

Zástupci SP ČR se připojili k signatářům Výzvy k revizi souboru opatření nezbytných k plnění cílů v oblasti energetické účinnosti.

Česká republika se v návaznosti na směrnici o energetické účinnosti (EED) zavázala do roku 2020 uspořit prostřednictvím alternativního schématu celkem 48PJ energie v konečné spotřebě. Je nutné využít všech nástrojů, které má v současné době Česká republika k dispozici, aby bylo tohoto plánu dosaženo.

Domníváme se, že potenciál pro smysluplnou a nákladově efektivní politiku zlepšování energetické účinnosti v České republice nepochybně existuje. Za minimální, nezbytný a nutný první krok považujeme přiměřené (pře)nastavení podmínek naplňování EED, účelné využití maxima dostupných prostředků z ESIF 2014–2020 a urychlené zahájení čerpání evropských prostředků pro naplnění cílů v oblasti energetické účinnosti.

Vyzýváme Vládu České republiky, aby při respektování jí schváleného NAPEE – III neprodleně zahájila otevřenou a odbornou diskusi ve věci nastavení a zacílení připravovaných výzev a dalších programových nástrojů a politik, hodnotících kritérií a metodik.

Podrobnosti k tématu najdete v tiskové zprávě a v příloze s výzvou v kompletním znění.

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět