Zpráva o stavu energetické unie - první krok k naplnění slibů

První zprávu o stavu energetické unie představil dnes viceprezident Evropské komise Maroš Šefčovič. Deklarovaným cílem této ambiciózní iniciativy je zajistit cenově dostupnou, bezpečnou a udržitelnou energii pro Evropu a její občany. Jádro energetické unie tvoří specifická opatření v pěti hlavních oblastech včetně energetické bezpečnosti, energetické účinnosti a dekarbonizace.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) těmto cílům od počátku vzniku vyjadřuje podporu, nicméně zdůrazňuje, že energetická unie nemá právní subjektivitu a že by žádným způsobem neměla zasahovat do práva členských států na suverenitu nad energetickým mixem. Vznik energetické unie uvítal SP ČR již v únoru, neboť v jejím rámci došlo ke spojení energetické a klimatické politiky EU a tím k tolik potřebnému zohlednění zájmů průmyslu na unijní úrovni.

Zveřejněnou zprávu o stavu energetické unie vnímá SP ČR jako hodnocení dosavadních a rozpis plánovaných aktivit Evropské komise na poli energetiky a klimatu. Od Evropské komise SP ČR očekává naplnění předsevzatých úkolů. Za prioritu SP ČR považuje:

• urychlené dokončení projektů infrastruktury v oblasti elektroenergetických a plynárenských sítí
  • posílení bezpečnosti dodávek elektrické energie a plynu
  • podporu rozvíjení inovačních strategií pro novou generaci obnovitelných zdrojů energie
  • zvyšování energetické účinnosti
  • jasné nastavení cílů EU pro rok 2030, včetně flexibilních pravidel pro governance.

„Pro průmysl je žádoucí, aby tzv. indikátory plnění cílů pro roky 2020 a 2030 a pravidla governance byly ze strany Evropské komise a členských států co nejdříve a jasně vymezeny tak, aby průmyslové podniky získaly právní jistotu pro další investice do nízkoemisních technologií,“ uvedl viceprezident SP ČR Daniel Beneš.

Jiří Janda