Průzkum: Školy žáky k technice nevedou



Rodiče školních dětí očekávají, že se průmyslu bude dařit lépe, nemají však o něm dostatek informací, které by potomkům předávali. Zájem o technické vzdělání v dětech podle názoru rodičů nedokáže budovat ani školský systém a chybí podle nich také propojení škol s firmami i technicky zaměřené kroužky. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který uspořádala společnost Ipsos pro kampaň Rok průmyslu a technického vzdělávání uspořádanou Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Představu o tom, na jakou školu poslat své dítě ze základní školy, má podle průzkumu 60 procent rodičů – přednost však dávají gymnáziím nebo středním odborným školám, na střední průmyslové školy pomýšlejí výrazně méně. Maturitu považuje za důležitou téměř 90 procent rodičů, vystudovanou vysokou školu jen 58 procent rodičů. Vystudování vysoké školy totiž podle nich nemusí znamenat, že se dítě v těžké konkurenci absolventů prosadí.

Za nedostatečnou rodiče považují práci pedagogicko-psychologických poradců. Podle nich děti směrují příliš obecně, ale neposkytují jim rady, jaký konkrétní obor si mají vybrat a proč. Nedostatečná je podle rodičů také nabídka kroužků s technickým zaměřením – jejich nedostatek na základních i středních školách pociťuje asi 85 procent rodičů.

"Z průzkumu jasně vyplývají úkoly zejména pro státní a veřejnou správu, na které poukazujeme v průběhu celého roku. Rodiče a děti nemají dostatek informací o technickém vzdělávání, nedokážou dostatečně vyhodnotit výhodu technických oborů pro budoucnost dětí. Školství v tomto směru selhává. Naší enormní snahou je proto pootočit kormidlo vzdělávacího systému, není to však záležitostí jen jednoho letošního Roku průmyslu a technického vzdělávání, které je začátkem výraznějších změn," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

"Z názorů rodičů vyplývá, že by zájem o technické obory měl být rozvíjen již na základních školách, což se zatím příliš neděje. Stává se, že se výhody technického vzdělávání k dětem často nedostanou, protože rodič je nedovede sám dobře představit", komentuje výsledky průzkumu Tomáš Macků z agentury Ipsos.



Závěrečná konference Roku průmyslu

13 fotografií Vstupte
Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět