SP ČR požaduje přijetí konkrétního plánu pro národní politiku výzkumu

 

Vláda na svém dnešním jednání schválila Národní politiku výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2016-2020. Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) připomíná, že jejímu přijetí nepředcházela dostatečná diskuse. „Vzhledem ke klíčovému významu Národní politiky VaVaI považujeme nyní za důležitou její implementaci. Měl by být vytvořen konkrétní akční plán s prioritními úkoly pro roky 2016 a 2017 a nastaven systém průběžného hodnocení,“ řekl viceprezident SP ČR Zbyněk Frolík.



O dnes přijatém dokumentu jednala tripartita v prosinci loňského roku. Zástupci SP ČR na ní požadovali širokou diskusi při přípravě materiálu, aby se na tomto strategickém dokumentu shodly všechny zúčastněné strany. „Následně měl být materiál opětovně předložen před jednáním vlády na program plenární schůze, což se však nestalo,“ připomněl Zbyněk Frolík.



Tento strategický dokument, který by měl reagovat na výzvy a problémy v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, by podle zaměstnavatelů měl více řešit hlavní problémy, kterými jsou nedostatečná spolupráce podniků s výzkumným sektorem a nevyhovující využívání výzkumu pro rozvoj podniků. Nejasná jsou opatření na podporu získávání soukromých prostředků. „Takto se po roce 2021 pravděpodobně nestane deklarovaný předpoklad, že výpadek prostředků z EU nahradí výzkumným organizacím soukromé zdroje,“ dodal Zbyněk Frolík.

Podrobnosti najdete ve schváleném textu Národní politiky VaVaI ČR na léta 2016 – 2020.
Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět