Podnikatelská mise do Střední Asie

 

image1

Třináctičlenná podnikatelská delegace od 13. března do 18. března doprovází předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Hamáčka při jeho návštěvě Střední Asie. V čele podnikatelské mise je prezident SP ČR Jaroslav Hanák a ředitel Komory SNS František Masopust. Mise se účastní firmy z oboru farmacie, logistiky, ale i cestovního ruchu. 

Po přeletu do Kyrgyzstánu se včera podnikatelská delegace zúčastnila Česko-kyrgyzstánského podnikatelského fóra, na kterém vystoupil prezident SP ČR Jaroslav Hanák i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Prezident Hanák se s podnikatelskou delegací v Baku také setkal s prezidentem Azerbaijan Export & Investment Promotion Foundation (Azpromo) Rufatem Mammadovem.


„Máme zájem o zvýšení obchodní výměny mezi ČR a Kyrgyzstánem. ČR do Kyrgyzstánu tradičně vyváží průmyslové výrobky a zařízení, farmaceutické výrobky, naopak z Kyrgyzstánu dováží suroviny, drahé kovy a oděvy,“
uvedl při zahájení fóra prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

„Možnosti společného byznysu nejsou ještě dostatečně využívány a mají velké rezervy. Přitom dalších oblasíi, kde bychom si přáli intenzivnější spolupráci, je široké spektrum. Zmínil bych energetiku například malé vodní elektrárny, dopravní techniku, potravinářské technologie. Další možnosti existují i v turistice, v zemědělství, perspektivní je i bytová výstavba. Naše firmy jsou v nich úspěšné a konkurenceschopné, a mají dostatek zkušeností, odbornosti a know-how,“ hovořil před zástupci byznysu obou zemí prezident Hanák.

B2B jednání firem a účast na podnikatelském fóru je naplánována i v Turkmenistánu, do kterého se přesune podnikatelská delegace dnes. „Turkmenistán je pro Českou republiku lákavým teritoriem, zejména pokud jde o ekonomickou spolupráci v oblasti modernizace energetiky, tedy výroby přenosu a distribuce elektrické energie, účasti na projektech zvyšování kapacity a modernizace těžby zemního plynu,“ zmínil potenciál Turkmenistánu pro ČR prezident Hanák.

Celá tisková zpráva k dispozici zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět