Průmysl jmenování Jiřího Rusnoka do čela ČNB vítá


Prezident republiky Miloš Zeman dnes jmenoval do funkce guvernéra České národní banky (ČNB) Jiřího Rusnoka. Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) jeho volbu vítá a počítá s pokračováním dosavadní konstruktivní spolupráce s centrální bankou i pod novým vedením. „Je to dobrá volba. Věřím, že svou odbornou pouť zvládne precizně,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Nejvýznamnějšímu podnikatelskému svazu v ČR je osobnost Jiřího Rusnoka dobře známa – již v roli premiéra úřednické vlády před třemi lety projevoval velké pochopení pro potřeby českého průmyslu. „Pro podnikatelské subjekty je klíčová stabilita podmínek, nešokování a předvídatelnost. Věříme, že snahy nových členů budou vést k zajištění předvídatelných podmínek a cenové a finanční stabilitě, v souladu s hlavními cíli ČNB,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Připomněl rovněž, že otazníky mezi podnikateli vyvolává příprava strategie exitu ze současného intervenčního režimu ČNB a její správná komunikace. „Věříme, že obměněná bankovní rada naváže na dosavadní komunikaci a slibované kroky dodrží. Například, že případné nadměrné posilování koruny bude ČNB brzdit, jak to předcházející guvernér Miroslav Singer podnikatelům avizoval,“ konstatoval Jaroslav Hanák.

SP ČR s ČNB dlouhodobě spolupracuje, například formou společného kvartálního šetření aktuálního stavu prostředí české ekonomiky mezi firmami. Špičky ČNB a reprezentací zaměstnavatelů se také každoročně setkávají, aby spolupráci zhodnotili a nacházeli nová společná témata.

„Věříme, že se obměněná Bankovní rada bude i nadále setkávat se zástupci jednotlivých ekonomických subjektů a bude vnímat praktickou stránku svých rozhodnutí a jejich dopad na ekonomické aktéry,“ dodal Jaroslav Hanák.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět