Průmysl nemá lidi, začíná odmítat zakázky

Ani stoupající zaměstnanost neřeší problém nedostatku pracovníků v průmyslu.

Česká republika dosud neměla tolik zaměstnaných osob, jako tomu bylo v dubnu letošního roku. Podle dnes vydaných statistik míra zaměstnanosti, tedy podíl zaměstnaných ve skupině 15–64letých osob, dosáhla 71,8 %. Oproti dubnu předchozího roku se tak zvýšila o 1,6 procentního bodu.

„Ani stoupající míra zaměstnanosti neřeší problém dramaticky se zvyšujícího nedostatku pracovníků v průmyslu. Některé firmy musejí dokonce odmítat zakázky, jiné zvažují přesun do zahraničí,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák.

Počet zaměstnaných v české ekonomice v dubnu dosáhl 5,011 milionu osob (podíl zaměstnaných ve skupině 15–64letých tak činí o 71,8 %), zatímco v dubnu 2015 do práce chodilo necelých 4,928 milionu osob (70,3 %), v dubnu 2014 to bylo 4,861 milionu osob (68,7 %) a v dubnu 2013 šlo o 4,854 milionu osob (67,6 %). „Trend je jasný, stále více lidí pracuje. Přesto podnikům chybí pracovníci zejména v technických oborech - vysokoškoláci, středoškoláci, učni. Situace je pro řadu firem velmi závažná a složitě řešitelná,“ uvedl Jaroslav Hanák.

SP ČR v loňském roce uspořádal Rok průmyslu a technického vzdělávání s cílem oslovit veřejnost. Letos na něj navazuje Rok řemesel organizovaný členskou Asociací malých a středních podniků a živnostníků. SP ČR také působí na změny ve vzdělávacím systému ve prospěch polytechnických oborů. Podílí se na získání pracovníků z Ukrajiny a je hlavním aktérem v projektu zapojení vězňů do pracovního procesu.

Přesto řada firem poukazuje na to, že musí kvůli nedostatku lidí odmítat zakázky. Podle některých šetření je to mezi malými a středními firmami až 30 % z nich. Také některé velké firmy přicházejí ročně o stamiliony korun. Část z nich dokonce zvažuje přesun výroby do zahraničí. O přesunu výroby podle šetření SP ČR a ČNB uvažuje zhruba jedno procento tuzemských firem.

Část průmyslových firem vidí jako jednu z cest řešení nedostatku pracovníků kybernetizaci výroby (Průmysl 4.0), jejímž je SP ČR jedním z hlavních propagátorů. Podle zjištění SP ČR si zhruba čtvrtina firem slibuje od zavádění Průmyslu 4.0 vyřešení nedostatku pracovních sil, zejména v technických oborech.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět