SP ČR: Brexit je špatnou zprávou pro byznys



Odchod Velké Británie z Evropské unie, o němž v referendu rozhodli britští voliči, je špatnou zprávou pro evropský i český byznys.

  • Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) jasně podporoval setrvání Británie v Evropské unii.
  • Vystoupení Británie vážně zasáhne samotný princip fungování Evropské unie.
  • Brexit posílil odstředivé tendence a úvahy o dalších referendech.
  • Britské referendum otevřelo období nepředvídatelnosti a nejistoty.
SP ČR vyzývá českou vládu, aby vyslala našim občanům i Evropské unii jasný signál, že nyní není čas na debatu o budoucnosti působení ČR v EU, ale je čas na to, abychom se sjednotili na straně těch zemí, které věří ve výhody členství v jednotném evropském hospodářském prostoru. Česká vláda by se měla svým dílem zasloužit o to, aby Brexit neměl negativní vliv na důvěryhodnost EU jako ekonomického celku. Jakékoli zpomalení či nestabilitu na vnitřním trhu pocítí ČR a její podnikatelská sféra velmi rychle.

„Je to výzva pro bruselské a evropské elity, že Evropská unie musí projít zásadní změnou. Referendum, které rozdělilo Británii, je signálem, že existují vážné problémy a nespokojenost s fungováním evropských struktur a neschopností efektivně řešit problémy,“ uvedl viceprezident SP ČR Radek Špicar.

Pokud Brusel nezareaguje plánem postupu reforem, posílí podle SP ČR odstředivé tendence v dalších zemích EU. „Evropská unie musí zahájit jednání o reformě. Musí jasně deklarovat, jak chce zlepšit podmínky pro podnikání, jak posílí konkurenceschopnost, jak zásadně omezí byrokratickou lavinu stále nových a mnohdy byznys omezujících předpisů,“ prohlásil Radek Špicar.

Čtěte také: 
Brexit: Evropský byznys požaduje změnu politiky EU
kategorie Tiskové zprávy
zpět