Letní energetický balíček: nové klimatické cíle a závazky



Evropská komise dnes představila letní energetický balíček se sadou dokumentů, které dále vytyčují milníky na cestě k realizaci energetické unie a ke splnění klimaticko-energetických cílů pro rok 2030. Mezi nimi na předním místě figurují sdělení k evropské strategii pro nízkoemisní mobilitu, návrh metodiky pro započítávání emisí skleníkových plynů v agrárním sektoru a zejména návrh nařízení o tzv. sdíleném úsilí (Effort Sharing Regulation) o redukci emisí v sektorech neúčastnících se systému celoevropského obchodování s emisními povolenkami (EU ETS).

Komisí navržené Nařízení o sdíleném úsilí, které se týká například vytápění domácností, odpadového hospodářství, zemědělství či dopravy, stanovuje závazný emisní cíl pro Českou republiku k roku 2030, a to redukci o 14 % oproti stavu z roku 2005.

„Dnes zveřejněný závazek pro sektory mimo systém EU ETS představuje významné zpřísnění oproti našemu cíli pro rok 2020. Pro jeho naplnění bude třeba vynaložit značné finanční prostředky z veřejných i soukromých zdrojů a přijmout dalekosáhlá opatření na mnoha úrovních státní správy. Přesto je i takto ambiciózní cíl žádoucí, jelikož se týká emitentů, kteří dosud v příspěvku k boji se změnami klimatu zaostávali za průmyslem či energetikou,“ řekl k vydanému návrhu nařízení viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Daniel Beneš.

Připomněl tak skutečnost, že zatímco podniky a provozy nakupující emisní povolenky v uplynulé dekádě snížily emise skleníkových plynů o více než pětinu, u sektorů mimo systém EU ETS byl zaznamenán jen minimální pokles.

Svaz průmyslu a dopravy ČR bude legislativní proces schvalování vydaných návrhů pozorně sledovat a aktivně reagovat na další vývoj.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět