Privacy Shield je účinný od srpna 2016


Privacy-Shield-2
AKTUALIZOVÁNO: Evropská komise přijala tzv. Adequacy Decision k nové dohodě s USA o tzv. EU – US Privacy Shield, novém mechanismu pro přenos dat mezi EU a USA přijatém poté, co předcházející rozhodnutí Evropské komise o tzv. Safe Harbour v říjnu 2015 zrušil Evropský soudní dvůr. Ačkoli k naplnění obsahu Privacy Shieldu ještě zbývá učinit řadu kroků, evropské i americké firmy získávají alespoň základní právní jistotu a potvrzení toho, že jejich obchodní kontakt nebude muset být přerušen.

Dosažení dohody a její rychlé přijetí na úrovni EU je velkým úspěchem české eurokomisařky Věry Jourové, do jejíž gesce v rámci Evropské komise (EK) spadá i portfolio ochrany osobních údajů. Vzhledem k ekonomickému a právnímu významu byl Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) v této záležitosti aktivní a rychlé schválení dohody o Privacy Shieldu dlouhodobě podporoval svými kroky jak na úrovni EU, tak v ČR.

SP ČR, vědom si důležitosti problematiky a nezbytnosti Privacy Shieldu pro úspěch českých firem při obchodování s americkými partnery, podnikl na podporu rychlého vyjednání a schválení dohody o Privacy Shield několik aktivních kroků. V závěru loňského roku jsme zpracovali společnou pozici průmyslových svazů střední a východní Evropy na podporu pozice kabinetu komisařky Jourové při jednání s americkými partnery, následně jsme o problematice informovali všechny členy Vlády ČR. V červnu při schvalování smlouvy v Evropském parlamentu jsme o rizicích a dopadech neschválení informovali zainteresované české i zahraniční europoslance. Ministry zodpovědné za problematiku (ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr vnitra Milan Chovanec) jsme bezprostředně před schvalováním Privacy Shield ve výboru Article 31 Committee oslovili i dopisem, jehož signatáři se stalo 8 průmyslových a podnikatelských svazů Střední a Východní Evropy, Skandinávie a Pobaltí a jehož iniciátorem byl právě SP ČR.

„Cílem SP ČR bylo, aby problematice byla se znalostí věci přikládána odpovídající důležitost jak při jednáních s USA, tak i následně ve schvalovacím procesu. Přijetí Privacy Shieldu pro nás bylo jednou z nezbytných podmínek pro další úspěšný rozvoj jednotného digitálního trhu EU – bez něj by totiž evropské firmy v globálním kontextu nezískaly, ba právě naopak by jejich konkurenceschopnost byla vážně ohrožena,“ říká k důležitosti dohody členka představenstva SP ČR Milena Jabůrková.

SP ČR je připraven jak Evropské komisi, tak i české vládě poskytnout své zkušenosti a znalosti pro zajištění úspěšné implementaci dohody o Privacy Shieldu tak, aby české i evropské firmy měly zaručeny podmínky pro svůj nerušený rozvoj, rozvoj a aplikaci inovací založených na datech a tím i pro svou konkurenceschopnost.

Zveřejněním v Úředním věstníku EU vstupuje tzv. Privacy Shield v účinnost od 1. srpna 2016. Spojené státy hrají klíčovou roli pro zajištění jeho úspěchu a aby dostály svým závazkům.

Společnosti se mohou registrovat na webu: https://www.privacyshield.gov/.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Ke stažení:
Rozhodnutí o odpovídající úrovni ochrany poskytované štítem EU-U.S. na ochranu soukromí (ČJ)
Decision on the adequacy of the protection provided by the EU-U.S. Privacy Shield (EN)
Guide tu the EU-U.S. Privacy Shield (EN)

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět