Živá knihovna povolání míří do Eurocentra Jablonec nad Nisou

Povolání se žákům základních škol představí už ve středu 15. února 2017.


ziva knihovna povolani

Chcete vědět, jak se programuje průmyslový robot, čím se zabývá technolog lepení či jakosti? Co pro svou práci musí umět produktový manažer? Na simulátoru si vyzkoušet práci svářeče nebo zručnost lékaře při laparoskopické operaci? Chcete pod dohledem zkušeného zlatníka zkusit zhotovit šperk nebo si promluvit o práci s vývojářem zabezpečovací techniky, zkušebním technikem a testovacím řidičem brzd? Na dotazy dětí i jejich pedagogů jsou připraveni odpovídat zástupci nejen jabloneckých firem a společností.

Živá knihovna povolání bude otevřena ve středu 15. února 2017 pro žáky posledních ročníků základních škol v jabloneckém Eurocentru. Cílem je motivovat zájem dětí o studium technických oborů a svou záštitou ji podpořil primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl. Akci, která v loňském roce úspěšně proběhla například i České Lípě nebo v Liberci, organizuje regionální zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) v Liberci.

"Na nedostatek technicky vzdělaných pracovníků si v poslední době stěžuje stále více firem. Pokud můžeme dětem svět technických oborů prakticky přiblížit a následně nabídnout i kvalitní pracovní místa přímo tady v Jablonci, je to to nejlepší, co můžeme pro rozvoj našeho města a regionu udělat," uvedl patron akce primátor Petr Beitl.

 

Žáci budou mít možnost se postupně seznámit s 11 profesemi, jejichž garanty se staly převážně jablonecké firmy. Mohou si pohovořit s pracovníky, kteří konkrétní povolání vykonávají, zeptat se na to, co je zajímá. Budou také mít možnost si leccos na místě i prakticky vyzkoušet. Kromě zástupců nejrůznějších firem, budou také zástupci Úřadu práce ČR, kteří jsou připraveni zájemcům poradit s volbou budoucího povolání a výběrem střední školy.

Zuzana Šestáková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět