Ve Věznici Břeclav se diskutovalo o zaměstnávání odsouzených

Věznice Břeclav uspořádala v objektu Poštorná diskusní fórum, které zaštiťoval Svaz průmyslu a dopravy České republiky ve spolupráci s Generálním ředitelství Vězeňské služby ČR.

DSC00357
Věznice Břeclav uspořádala v úterý 21. února 2017 v objektu Poštorná diskusní fórum, které zaštiťoval Svaz průmyslu a dopravy České republiky (SP ČR) ve spolupráci s Generálním ředitelství Vězeňské služby ČR, oddělením odměňování, sociálního zabezpečení a zaměstnávání. Diskusní fórum bylo realizováno v rámci projektu ,,Propojování národního, odvětvového a regionálního sociálního dialogu v ČR“ a jeho obsahem bylo zaměstnávání vězňů a jejich vstup na trh práce.

Diskusního fóra se zúčastnili také zástupci okolních věznic, firem, se kterými Věznice Břeclav spolupracuje, ale také zaměstnanci z podniků, které doposud nemají se zaměstnáváním odsouzených osob zkušenosti. Pozvání přijal také náměstek nejvyššího státního zástupce České republiky Mgr. Pavel Pukovec a krajský dozorový zástupce JUDr. Hynek Olma.

Řada firem se potýká s výrazným nedostatkem kvalifikovaných pracovníků a jejich fluktuací, jedním z řešení těchto problémů může být právě zaměstnávání odsouzených osob. Jaké výhody tato volba podnikatelům může přinést a mnohé další otázky, byly v rámci tohoto setkání zodpovězeny.

Úvodního slova se spolu s ředitelem Věznice Břeclav plk. Mgr. Vladanem Havránkem ujala regionální manažerka SP ČR pro Jihomoravský kraj a Kraj Vysočinu, paní Kateřina Budínková. Samotný program workshopu pak zahájil koordinátor zaměstnávání odsouzených GŘ VS ČR, Jiří Štegl, MBA, který svou prezentací informoval o současné legislativě, která řeší zaměstnávání osob ve výkonu trestu, a představil důvody, proč zaměstnávat odsouzené osoby, jak z úhlu pohledu zaměstnavatelů, tak z hlediska celospolečenského. Dalšími hlavními tématy byly náklady spojené se zaměstnáváním vězňů a jejich odměňování, typické obory činnosti zajišťované vězni, možné druhy a formy pracovišť a v neposlední řadě byly uvedeny také příklady z již uskutečněných projektů.

Vedoucí oddělení zaměstnávání vězněných osob Ing. Elena Juricová seznámila se situací zaměstnávání ve Věznici Břeclav,  k 31. 1. 2017 má věznice  86 pracovně zařazených odsouzených, z toho 56 ve vnitřní režii a aktuálně spolupracuje věznice s 8 firmami. Celkově je tak ve věznici zaměstnanáno 68,86 % odsouzených osob.

Po naplánovaném programu se setkání ubíralo směrem volné diskuse, zástupci z jednotlivých firem kladli dotazy přítomným zástupcům VS ČR, rovněž si předávali informace a zkušenosti vzájemně mezi sebou. Jako poslední se k dané problematice vyjádřil za Probační a mediační službu vedoucí střediska Břeclav, Mgr. Jan Adamus, který svým projevem workshop zaměstnávání odsouzených osob uzavřel.

Bc. Martina Michalicová + redakce SP ČR

Asistentka ředitele – tisková mluvčí
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel.: 519 368 105
Vězeňská služba ČR Věznice Břeclav

Zuzana Šestáková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět