Mladí svářeči se utkali o zlatou kuklu

013 - svařování

Jak vypadá utkání o nejlepšího svářeče nebo svářečku? O zlatou kuklu společnosti SIAD soutěžili v 5. ročníku studenti metod svařování z České republiky i Slovenské republiky.  Letošního soutěže, který se konal 28. března 2017 v areálu Střední školy technické v Mostě, se zúčastnilo přes čtyřicet studentů. Záštitu nad soutěží pro mladé svářeče převzal stejně jako v předchozích ročnících Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.
 

Soutěžící museli nejprve prokázat teoretické znalosti z okruhů BOZP a technologie svařování formou testů. V praktické části pak ukázali svoji zručnost při realizaci tupého svaru. Absolutní vítězem se stal Jakub Březa ze Středního odborného učiliště Nové Strašecí. Titul nejúspěšnější školy v soutěži obhájila pořadatelská Střední škola technická Most. Z rukou regionální manažerky SP ČR pro Ústecký a Karlovarský kraj Radky Šplíchalové převzal ocenění v podobě diplomu a medaile ředitel školy Karel Vokáč.

A že svařování není pouze pro muže potvrdila účast i tří zástupkyň něžného pohlaví, které si v celkovém pořadí rozhodně nevedly špatně. Alexandra Pogonyová ze slovenského Martina na otázku „Dívka a svařování?“ odpověděla jednoznačně „Proč ne!“. Její výkon patřičně ocenili i rozhodčí, v mezinárodní soutěži obsadila nakonec 11. místo. „Nutno říci, že děvčata mají ke sváření trochu jiný přístup než chlapci. Přeci jenom jsou preciznější,“  poznamenal ředitel soutěže Pavel Barták. 

Foto: SŠT Most

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět