Olomoucké Koyo: Plánované inovace přinesou nové možnosti pro zaměstnance a zlepší pracovní prostředí

Sto šedesát milionů během jednoho roku. Přesně tolik je olomoucké Koyo připraveno letos vynaložit na inovace. Kromě toho, že bude zmodernizováno přes deset strojů ve výrobní hale, je hlavní strategií investice do navyšování kapacit závodu a eliminace tzv. úzkých míst. Zjednodušeně jde o ty části výroby, kde je zvýšené riziko ohrožení plynulosti výroby pro zákazníky.

„Přestože jsme právě dokončili inovaci soustružny, chystáme se na další kolo modernizací a oprav. Investovat budeme prakticky do celého závodu – jak do strojů a zařízení tak do zázemí pro naše zaměstnance,“ vysvětlil ředitel závodu společnosti Koyo Bearings ČR Petr Novák.

Například přes čtyřicet milionů korun bude stát nová brousící a montážní linka. Koyo ji zprovozní na konci kalendářního roku a bude vyrábět kroužky pro zákazníka ZF Brandenburg, který dodává díly do aut od značky Porsche. Ročně jich vyrobí více než milion kusů. K dalším významným investicím patří zcela nová kalicí linka. Stávající kalicí pecí prochází šestnáct milionů ložisek ročně a na jejím výkonu závisí další výrobní proces. Nová kalicí linka jich zvládne zakalit téměř dvakrát více.

Další oblastí investic budou automatická měřidla, která se postupně budou instalovat do výrobních linek. Cílem je automatizace procesů tak, aby se nahradily manuální činnosti měřidlem a operátor se mohl věnovat další práci nebo obsluhovat více linek.

Koyo musí neustále pečovat i o své dlouhodobé zákazníky. Třeba pro automobilku Audi má vyhrazeny dvě linky, pro kterou vyrábí náhradní díly. Jelikož poptávka roste, je třeba i tuto část výrobního procesu optimalizovat a zefektivnit. Koyo proto přestaví další výrobní linku na portfolio výroby právě pro Audi.

Ke změnám dojde také v oblasti frézování kroužků. Zde pořídí společnost speciální robotický zakladač.

„Lze si ho představit jako velkou robotickou ruku, která si v krabici sama najde díl a strčí ho přímo do upínače na přípravky. Předtím byl touto činností pověřen operátor, jednalo se ale o velmi monotónní práci. Robotický zakladač ji převezme za něj. Operátor o zaměstnání nepřijde. V Koyo probíhají neustále modernizace a lidé, kteří byli nahrazeni stroji, jsou doškolení na jinou, zpravidla ještě kvalifikovanější práci“, dodal ředitel závodu.

„Na zaměstnance se v následujícím roce rovněž zaměříme. Budeme pokračovat v aktivitách zlepšují pracovní prostředí. Dokončíme venkovní posezení, budeme instalovat další 2 adiabatické jednotky chlazení, které mají zajistit přísun studeného vzduchu do výrobní haly. Dojde tak ke snížení teploty vzduchu v letních měsících. Postupně budeme rekonstruovat sociální zařízení a šatny“, dodal na závěr ředitel závodu, který zaměstnává téměř pět stovek zaměstnanců.

Olomoucký závod Koyo Bearings ČR získal v posledních letech kromě profesních také mnoho ocenění v oblasti péče o zaměstnance a společenské odpovědnosti. Podporuje střední odborné školství a jeho zástupci se angažují v několika pracovních skupinách, které se snaží např. o rozvoj spolupráce firem a škol, polytechnické výchovy a inovačního potenciálu Olomouckého kraje. Při mnohých z těchto aktivit spolupracuje s regionálním zastoupením SP ČR.

Zuzana Šestáková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět