3. ročník Živé knihovny povolání a projekt „RESTART“

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Moravskoslezský kraj za poslední období.

Termín přihlášek na střední školy se blížil a tak jsme uspořádali již 3. ročník Živé knihovny povolání, abychom dětem přiblížili technické obory. Místem konání byl opět Velký svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic.

Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj prostřednictvím Úřadu vlády požádaly o finanční a systémovou podporu konkrétních opatření, která pomohou restartovat ekonomiku těchto regionů. Úřad zmocněnce vlády navrhl vytvoření Strategie hospodářské restrukturalizace, podle níž by vláda a region společně postupovaly. Projekt Restart nechce být něčím vnuceným, proto je od začátku nedílnou součástí rozsáhlá diskuze s odbornou i širokou veřejností. Lidé se mohou vyjádřit jak k strategickému rámci, tak ke konkrétním opatřením v daných regionech.

3. ročník Živé knihovny povolání

Termín přihlášek na střední školy se blížil a tak jsme uspořádali 3. Ročník Živé knihovny povolání, abychom dětem přiblížili technické obory. Místem konání byl opět Velký svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic. Žáci základních škol se setkali přímo s představiteli jednotlivých profesí, kteří jim popsali své pracovní zkušenosti. O své profesi vyprávěl dětem projektant, hasič, strojvůdce ale i informatik. Prezentace jednotlivých profesí pomáhá žáky nasměrovat k technickým profesím. V případě že si vyberou technický obor, mají podle zástupců firem velkou šanci na získání práce. Některé technické obory dnes znovu ožívají např. Vítkovická střední průmyslová škola letos znovu začne vyučovat budoucí letecké mechaniky. Více... (videoreportáž)

Semináře, diskusní fóra, kulaté stoly a konference

Diskusní fórum Novinky v pracovněprávní legislativě

Cílem únorového diskusního fóra bylo seznámit účastníky s novinkami v pracovněprávní legislativě a diskutovat jejich dopady na podnikovou praxi. Na programu byla novela zákoníku práce, která je v legislativním procesu a dle úmyslu předkladatele by měla odstranit hlavní problémy, se kterými se potýká praxe.

V druhé části byly představeny základní novinky, které by měla kromě jiného obsahovat projednávaná novela zákona č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách a připravované novelizace zákona o zaměstnanosti.

Projekt RESTART

Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj prostřednictvím Úřadu vlády požádaly o finanční a systémovou podporu konkrétních opatření, která pomohou restartovat ekonomiku těchto regionů. Úřad zmocněnce vlády navrhl vytvoření Strategie hospodářské restrukturalizace, pole níž by vláda a region společně postupovaly.

Vláda rozhodla usnesením č. 826 ze dne 19. října 2015 o hospodářské restrukturalizaci Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Co to znamená? Vláda dala najevo, že si je vědoma problémů v těchto strukturálně postižených oblastech, a zavázala se zastavit jejich zaostávání a nastartovat jejich prosperitu.

Ministerstvo pro místní rozvoj nechalo zpracovat vstupní analýzu, která podrobně zhodnotila aktuální situaci, nejzávažnější problémy a rozvojový potenciál dotčených regionů. Tento důležitý dokument rozhodně nevznikl „od stolu“. Jeho základem totiž nebyla pouze rozsáhlá makroekonomická analýza, ale také sběr podnětů a zkušeností, který probíhal přímo v jednotlivých krajích.

Na základě vstupní analýzy vznikl strategický rámec. Tento důležitý dokument ještě neobsahuje návrh konkrétních opatření, ale pojmenovává jejich základní principy společné pro všechny kraje. Strategický rámec vyjadřuje dlouhodobou strategii vlády, jak podpořit, usnadnit a zrychlit restrukturalizaci hospodářství ve strukturálně postižených regionech. Podle ní budou příslušné kraje ve spolupráci s vládou přijímat opatření ve všech klíčových oblastech.

Projekt Restart nechce být něčím vnuceným, proto je od začátku nedílnou součástí rozsáhlá diskuze s odbornou i širokou veřejností. Lidé se mohou vyjádřit jak k strategickému rámci, tak ke konkrétním opatřením v daných regionech.

Co se konkrétně bude dít v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji, to bude formulováno až v tzv. akčních plánech. Tyto programy vzejdou ze strategického rámce a příslušných diskuzí a budou již zahrnovat konkrétní opatření navrhovaná v konkrétních lokalitách.

Akční plány jsou připravovány v následujících etapách:

I. etapa (01 – 03/2017) – příprava návrhů Akčních plánů (jeden pro MSK a jeden pro ÚK a KVK) v režii úřadu zmocněnce vlády. Návrhy Akčních plánů budou schváleny Krajskými dozorčími radami (společné jednání krajské tripartity + Regionální stálá konference) a následně budou předány MMR a MPO.

  • II. etapa (03 – 05/2017) – zpracování návrhů pro jednotlivé kraje do společného Akčního plánu a příprava pro schválení vládou. Toto zajišťuje MMR, MPO, Úřad vlády a Úřad zmocněnce vlády. V rámci toto procesu dojde k projednání společného Akčního plánu Národní dozorčí radou (jednání věcně příslušných ministerstev, zástupců Parlamentu ČR a Úřadu zmocněnce vlády). Před jednáním vlády o Akčním plánu bude z úrovně premiéra svolána Konference restrukturalizace (společné jednání Krajské a Národní dozorčí rady)
  • III. etapa (31. 05. 2017) – Akční plán restrukturalizace MSK, ÚK a KVK bude předložen Vládě ČR k projednání. V případě jeho schválení, bude podepsána dohoda o naplňování mezi Vládou a regiony.
  • IV. etapa (05 – 12/2017) – podpora při naplňování, vyhodnocování, přípravě a aktualizaci Akčního plánu.

Každý rok bude k datu 31. 5. předkládána vládě aktualizace Akčního plánu.

„Moravskoslezský kraj je průmyslovým regionem, který je historicky nadprůměrně závislý na velkých tradičních firmách z oblasti hutnictví, důlního průmyslu a strojírenství. Útlum tradičních odvětví, ke kterému postupně dochází, a s tím související odliv talentovaných mladých lidí způsobuje pokles počtu obyvatel v průměru o 5-10 tisíc ročně. Strategie hospodářské restrukturalizace může pomoci vyrovnat se se změnami, kterými region prochází a reagovat s předstihem na hrozby, které mohou nastat v souvislosti s transformací průmyslu.“  říká doc. Ing. Jiří Cieńciała, CSc., vládní zmocněnec pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj. Více...

Kulatý stůl k projektu „MOZKAO“

 
V březnu letošního roku byla Svazem průmyslu a dopravy ČR a Českomoravskou konfederací odborových svazů zahájena realizace projektu „ Spolupráce a komunikace sociálních partnerů s autorizovanými osobami“, zkráceně nazvaného MOZKAO (Monitorování zkoušek autorizovaných osob). Projekt je financován z Operačního programu Zaměstnanost Ministerstva práce a sociálních věcí, je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Projekt bude realizován po dobu 22 měsíců do konce roku 2017.
V rámci projektu se sociální partneři zaměří na optimální nastavení mechanismů spolupráce a komunikace zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců s autorizovanými osobami za účelem zvýšení kvality zkoušek dle zákona 179/2006 Sb. O uznávání a ověřování výsledků dalšího vzdělávání.

Cílem kulatého stolu, který pod patronací SP ČR proběhl v květnu, bylo projednat návrhy legislativních a nelegislativních opatření pro zakotvení monitorovacích návštěv zkoušek z PK (profesních kvalifikací) u AOs (autorizovaných osob, vykonávajících zkoušky z profesních kvalifikací) a dalších námětů, vzešlých z monitorovacích návštěv. V případě návrhů variantních řešení byli účastníci kulatých tolů vyzváni k výběru optimální varianty i případným novým návrhům. Na základě výstupů z kulatých stolů budou zpracována doporučení pro MŠMT – NUV a další AOr (autorizující orgány – ústřední orgány odpovědném správu segmentu Národní soustavy kvalifikací v jejich gesci) a rovněž návrhy na změny příslušných zákonů (179/2006 a 435/2004) a souvisejících prováděcích předpisů.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět