V Moravskoslezském kraji se rodí pilot duálního systému

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Moravskoslezský kraj za poslední období.

Přestat o duálním systému dlouze diskutovat na konferencích, ale zkusit si jeho realizaci v praxi. Takový byl záměr Svazu v Moravskoslezském kraji, kde se podařilo zformovat tým partnerů, kteří se snaží vdechnout život pilotnímu projektu.

Prvnímu viceprezidentovi Svazu Janu Rafajovi se hned po podzimních krajských volbách podařilo pro myšlenku pilotáže duálního systému získat nově zvoleného hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka. „Je tady málo lidí, kteří by byli připraveni pro technické disciplíny podle potřeb firem. To je věc, kterou chceme napravit a řešit cestou duálního vzdělávání,“ řekl hejtman Vondrák.

Pod vedením viceprezidenta SP ČR Rafaje se zformoval tým, ve kterém vedle Svazu hrají klíčovou roli Moravskoslezský pakt zaměstnanosti a společnost Trexima. Společně jsme zahájili hledání škol a firem ochotných se do pilotu zapojit. V tuto chvíli jsou součástí projektu společnosti ArcelorMittal Ostrava, Brose Kopřivnice, Vítkovice Heavy Machinery, ČEZ, Varroc Lightning Systém Nový Jičín a v roli pozorovatele Tatra. Na straně škol pak byly vybrány Střední průmyslová škola v Kopřivnici, Vítkovická střední průmyslová škola, Střední škola elektrotechnická Na Jízdárně v Ostravě a Střední škola ve Frenštátu pod Radhoštěm. Těžiště programu pak spočívá v oborech elektro a strojních, kde budou jednotlivé učební programy ušity na míru dle požadavku konkrétního zaměstnavatele. Firmy tedy předkládají školám kompetenční profily dané profese a škola za pomocí stávajících materiálů hledá s firmou způsob, jak výuku oboru přizpůsobit. Diskutují se tak změny v ŠVP, podmínky pro praktické vyučování ve firmách, případně dobudování prostor ve školách tam, kde je již stávající vybavení na potřebné úrovni apod.


Samozřejmě si uvědomujeme, že ve stávajících podmínkách českého školství se jedná o pohyb na neprobádaném území. Důležitá je tedy otevřená spolupráce všech zapojených partnerů a zajištění potřebných podmínek firmám i školám. Svaz se v týmu primárně stará o vztahy s veřejnou správou, v tomto případě MŠMT a Krajem, Trexima má na starosti systémovou část projektu a Moravskoslezskému paktu zaměstnanosti připadá koordinační role, ve které se stará o to, aby všechny činnosti a všechny informace probíhaly mezi jednotlivými účastníky ve správný čas.

Ověření možností uplatnění prvků duálního vzdělávání proběhne již od září 2017, ostrý start pilotního projektu se plánuje od školního roku 2018/19. Pozitivním zjištěním je, že už nyní se o projekt zajímají další firmy i regiony.

Petr Holica, regionální manažer SP ČR
Petr Czekaj, tajemník MS paktu zaměstnanosti

Soutěž Inovátor JUNIOR

Moravskoslezský kraj prostřednictvím Agentury pro regionální rozvoj organizuje pátý ročník soutěže Inovační firma Moravskoslezského kraje a již podruhé se do soutěže mohou zapojit žáci a studenti základních, středních a vysokých škol – kategorie Junior Inovátor, jejímž partnerem je Svaz průmyslu a dopravy ČR. 

Soutěžit mohou jak jednotlivci, tak celý studentský tým (3-5 členný). Předmětem hodnocení jsou podnikatelské záměry/projekty týkajících se zdokonalení, resp. vylepšení stávajících výrobků, technologií či služeb, které nesmějí být starší 1 roku. Téma je libovolné a výběr záleží na individuálním přístupu jednotlivce, resp. studentského týmu. Vítězné týmy, resp. jednotlivci ve všech kategoriích obdrží hodnotnou věcnou cenu.

Novinkou letošního ročníku je zapojení spol. BROSE CZ s.r.o., která pro tuto soutěž připravila téma  „Automobilový interiér budoucnosti“ se zaměřením na

-       sedákové struktury a/nebo

-       komunikaci a interakci a/nebo

-       informační a zábavní centra (infotainment) a/nebo

-       interakci pasažérů.

Více: www.inovacnifirma-msk.cz

Semináře, diskusní fóra, kulaté stoly a konference

Kulatý stůl k Regionální sektorové dohodě pro Moravskoslezský kraj

Na tomto kulatém stole jsme se zabývali otázkou realizace RSD pro Moravskoslezský kraj v oblasti zpracovatelského průmyslu a výběrem zajímavých a inspirativních aktivit signatářů dohody uskutečněných v roce 2016.

Kulatý stůl „Aktuální potřeby zaměstnavatelů Moravskoslezského kraje a jejich sladění s aktivitami středních technických škol“

Cílem akce bylo společné sladění a domluva dalšího postupu v otázce řešení nedostatku kvalifikovaných techniků a řemeslníků na trhu práce v Moravskoslezském kraji.

Kulatý stůl MOZKAO

Cílem kulatého stolu bylo projednat návrhy legislativních a nelegislativních opatření pro zakotvení monitorovacích návštěv zkoušek PK (profesních kvalifikací) u AOs (autorizovaných osob, vykonávajících zkoušky z profesních kvalifikací) a dalších námětů, vzešlých monitorovacích návštěv. Na základě výstupů byla zpracována doporučení pro MŠMT – NUV další AOr (autorizující orgány).

Kulatý stůl k Regionální sektorové dohodě pro Moravskoslezský kraj

Hlavním tématem bylo projednání realizace Regionální sektorové dohody a informace k projektu KOMPAS – predikce trhu práce a zapojení v rámci Moravskoslezského kraje, které prezentoval Ing. Marek Gavenda ze Sdružení pro rozvoj MSK.

Zástupci kraje, oddělení rozvoje vzdělávání - Ing. Daniel Cinař, DiS. A Mgr. Magdaléna Ševčíková se věnovali tématu podmínek vyplácení krajských stipendií, přehledu podporovaných oborů vzdělání a seznamu středních škol zřizovaných Moravskoslezským krajem s podporovanými obory a Stipendijní mu řádu.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět