Nové inovační centrum i stabilní rating

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Moravskoslezském kraji v posledních měsících.

Moravskoslezský kraj si udržel mezinárodní ratingové hodnocení, jeho krajské inovační centrum vznikne začátkem července a navíc hostil konferenci Světové zdravotnické organizace (WHO). O těchto a dalších zajímavostech o dění v Moravskoslezském kraji se dočtete v našem přehledu.

V Moravskoslezském kraji se konala světová konference WHO

Regionální kancelář pro Evropu Světové zdravotnické organizace (WHO, Evropa), Ekonomická komise pro Evropu Organizace spojených národů (UNECE) a Program pro životní prostředí Organizace spojených národů (UN Environment) vyzývají evropské lídry, aby posílili činnost, která má zabránit úmrtím a nemocem způsobeným dopadem životního prostředí.

Každý rok zemře předčasně v důsledku znečištěného prostředí minimálně 1,4 milionu Evropanů, což odpovídá minimálně 15 % všech úmrtí v Evropě. Zhruba polovina těchto úmrtí souvisí s vnějším či vnitřním znečištěním prostředí. Dohromady ztratí občané 50 milionů let zdravého života ročně kvůli rizikům souvisejícím s životním prostředím.

„V době udržitelného rozvoje můžeme zabránit 1,4 milionu úmrtí souvisejících s životním prostředím tím, že budeme činit zdraví prospěšná politická rozhodnutí napříč celým vládním sektorem,“ řekla Zsuzsanna Jakab, regionální ředitelka pro Evropu WHO. „Tlačíme na všechny evropské vůdce, aby tuto příležitost využili pro udržitelnější politiku, která by řešila zdravotní výzvy 21. století.“

Tato výzva přichází se zahájením Šesté ministerské konference o životním prostředí a zdraví v Ostravě. Ve dnech 13. až 15. června 2017 se setkalo více než 450 zástupců z 53 zemí evropského regionu WHO s mezinárodními a nevládními organizacemi, aby podepsali deklaraci zavazující je k prioritizaci činností zaměřených na environmentální rizika pro zdraví člověka do roku 2018. Více...

Doly Darkov a Lazy se zavřou v roce 2018, předpokládá OKD

OKD se do úpadku dostala loni a věřitelé pak podniku schválili reorganizaci. Reorganizační plán firma doručila soudu v tomto týdnu. Pro úspěšnou reorganizaci potřebovala najít strategického investora, který by se postaral o další provoz i postupný útlum dolů. Později oznámila, že žádnou nabídku, která by umožňovala úspěšnou reorganizaci, nedostala. Minulý týden pak uzavřela smlouvu se státní společností Prisko.

OKD jako dlužník v reorganizačním plánu uvádí, že produkce jednotlivých důlních závodů a časový plán jejich útlumu budou konzultovány s investorem. "Přestože má dlužník za to, že je žádoucí, aby důlní závody byly postupně uzavírány dle harmonogramu předloženého věřitelům na schůzi věřitelů svolané za účelem rozhodnutí o povolení reorganizace (tj. Darkov v roce 2018, Lazy v roce 2018, ČSA v roce 2021 a ČSM v roce 2023), nelze vyloučit, že investor bude mít jinou preferenci," uvedli za OKD v reorganizačním plánu členové představenstva Jan Solich, Antonín Klimša a Michal Kuča. Více...

Moravskoslezský kraj si udržel mezinárodní ratingové hodnocení na úrovni A2 se stabilním výhledem

Stejně jako loni mu ho udělila ratingová agentura Moody‘s Investors Service EMEA Limited. Na jednání krajského zastupitelstva ve čtvrtek 15. června 2017 hodnocení agentury převzal hejtman Ivo Vondrák. Zastupitelé zároveň schválili závěrečný účet a účetní závěrku za rok 2016.

Mezinárodní hodnocení A2 se stabilním výhledem si Moravskoslezský kraj udržuje od roku 2006. Stejné hodnocení mají od této agentury jen další tři kraje - Ústecký, Jihomoravský a Liberecký. „Jde o nezávislé hodnocení schopnosti kraje plnit si své budoucí závazky. Je to velmi důležité pro hodnocení bonity při získávání dotačních i úvěrových zdrojů,“ řekl hejtman Ivo Vondrák. Více...

Czech Raildays ožilo chytrou dopravou

Již tradiční program mezinárodního veletrhu železniční a kolejové dopravy „Czech Raildays 2017“ oživila mikrokonference „Smart traffic.“ Pod záštitou náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Jakuba Unucky, MBA se sešli zástupci největších společností poskytující služby pro veřejnou dopravu v České republice, aby představili své novinky v oblasti chytrých technologií.
 
Mikrokonference se symbolicky konala v přistaveném konferenčním voze Českých drah, a.s. a příležitost prezentovat nejnovějších produkty a služby v oblasti tzv. „chytré dopravy“ využili odborníci a vývojáři například ze společnosti EKOVA Electric, a.s., AŽD Praha, s.r.o., či samotný národní dopravce České dráhy, a.s.

Moravskoslezské inovační centrum vznikne začátkem července

Začínajícím podnikatelům i fungujícím firmám v regionu poskytne účinnější podporu Moravskoslezské inovační centrum (MSIC), které by mělo přivést do regionu více rostoucích a exportujících firem, investic do inovací, průmyslového výzkumu a vývoje i zajistit intenzivnější propojení podnikatelského prostředí s akademickou sférou.

MSIC vznikne k 1. 7. 2017 transformací stávajícího Vědecko-technologického parku Ostrava, který město Ostrava založilo v roce 1997. To, co se Ostravě nepodařilo dohodnout v minulých letech, se stává skuteční.

O kapitálovém vstupu do společnosti dnes rozhodli krajští zastupitelé. Základní kapitál společnosti se navýšil celkově o 9,6 milionů korun. Na tomto navýšení bude participovat kraj částkou 5,9 milionů korun a město 3,7 miliony. Oba subjekty, kraj i město budou mít ve společnosti stejný 45% podíl, zbývajících 10 % připadá na Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava, Slezskou univerzitu a Ostravskou univerzitu.

Inspiraci pro zřízení MSIC našli hejtmanství i magistrát v Jihomoravském kraji a jeho samotný vznik považuje hejtman Ivo Vondrák za klíčovou věc pro budoucí prosperitu celého Moravskoslezského kraje. „Intenzivně a systematicky podpořit nejen začínající firmy, ale pomáhat také firmám už fungujícím. Prostřednictvím MSIC můžeme koordinovat uplatnění v proexportní politice a zasadit se o rozvoj nového průmyslu a nových technologií v našem regionu,“ říká Ivo Vondrák, hejtman MSK. Více...

Hejtman kraje se setkal s izraelským velvyslancem

Ve středu 14. června 2017 se hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák setkal s velvyslancem Státu Izrael v České republice J. E. Danielem Meronem.

Izraelský velvyslanec byl do své funkce jmenován v únoru 2017 a jednalo se o jeho první oficiální návštěvu Moravskoslezského kraje a Ostravy.  V rámci svého programu v kraji se J. E. Daniel Meron setká rovněž s primátorem města Ostravy, se členy ostravské židovské komunity a účastní se v Ostravě probíhající konference Světové zdravotnické organizace.

„Izrael je známý jako země inovací,  s velvyslancem jsme se proto pobavili také na téma získávání zkušeností při budování inovativní ekonomiky. Izrael  totiž připravuje pro země Visegrádské čtyřky výukové centrum zaměřené na podporu inovativních firem a  na vytváření systémového nastavení podmínek pro efektivní spolupráci univerzit  a firem. Izraelci aplikovaný systém umožňuje tolik potřebný účinný transfer inovací do  průmyslového sektoru. Protože v současnosti vytváříme pracovní skupinu zaměřenou na  start upy, průmysl 4.0 a na spolupráci  univerzit, výzkumných center a inovačních skupin, jednal jsem  s velvyslancem  o možnosti  vyslání zástupců univerzit  a  právě vznikajícího  Moravskoslezského inovačního  centra, s cílem získat praktické zkušeností přímo z centra dění. Takové znalosti vnímám jako zásadní pro budoucí  úspěšný vývoj našeho kraje,“ okomentoval setkání s izraelským velvyslancem hejtman kraje. Více...

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět