Ručičky kraje představovaly technické obory


Rucicky kraje 2017
 

Jedná se o přehlídku středních škol v Plzeňském kraji. Tradiční akce  seznamuje žáky škol i veřejnost s technickými obory, jejich náplní i se školami, které je vyučují. Návštěvníci si mohli vyzkoušet technický obor a zástupců škol se zeptat na to, co je ke studiu zajímá.

Prohlédnout si mohli i ukázky práce středních škol, jako například: Pneu linka s robotem podávajícím nápoj v plechovce, drony, ukázky solárního panelu a fyzikální měření či ukázky vyměřování plochy pomocí GPS vybavení.

"Vyzkoušet si na vlastní kůži nějaké řemeslo je nejlepší cestou, jak se s technickými obory seznámit. Proto volíme tuto praktickou cestu, děti ze základních škol motivovat k orientaci na techniku v praxi,"  uvedl hejtman Josef Bernard, který také čtvrtý ročník prezentace středních škol zahájil.
 

Nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje zaplnilo 26 stánků jednotlivých škol. Ty představily náplň kroužků, které nabízí žákům středních nebo základních škol. Malí i velcí návštěvníci si mohli vyzkoušet i některý technický obor, který je zajímá.

Akce byla pořádána ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, nejsilnějším zaměstnavatelským svazem sdružujícím klíčové odvětvové svazy a významné firmy v České republice. Proto zde mělo své stánky s prezentací i 9 zaměstnavatelů, kteří nabízejí uplatnění absolventům technických a přírodovědných oborů. (Gerresheimer Horšovský Týn spol. s r.o., ŠKODA TRANSPORTATION a.s., ŠKODA ELECTRIC a.s., Doosan Škoda Power, s.r.o., HELAGO-CZ s. r. o., Daikin Industries Czech Republic s.r.o., NARETEC s.r.o., Plzeňská teplárenská, a.s., PILSEN STEEL s.r.o.).
 

Letošní ročník nově navštívili zástupci delegace z Úřadu práce ve Weidenu a Úřadu práce Plzeň, dále z Řemeslnické komory Dolního Bavorska a Horního Falcka a ze Státní učňovské školy ve Wiesau. Tato škola spolupracuje se Středním odborným učilištěm stavebním v Plzni.

Akce Ručičky kraje již několik let sklízí u veřejnosti velký úspěch, a proto se s ní počítá i na následující roky, kde bude vždy obohacena o další novinky a zajímavosti z technické oblasti.
Gbelec Ondřej
/
kategorie Svaz v regionech
zpět