Zaměstnávání cizinců i problematika exekucí

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Plzeňský kraj za poslední měsíce.

Aktivity regionálního zastoupení SP ČR pro Plzeňský kraj jsou úzce spjaty s problematikou na trhu práce. V současné době jsou činnosti nejvíce směřovány k podpoře technického školství. Další významnou aktivitou regionálního zastoupení SP ČR jsou akce ve formě kulatých stolů a diskusních fór, kde mimo jiné mohou firmy získat informace o novinkách z oblasti legislativy.

Poradní sbor oblastního inspektorátu práce

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce pro Plzeňský a Karlovarský kraj a ČMKOS uspořádali v březnu akci s názvem Poradní sbor oblastního inspektorátu práce. Tento poradní sbor slouží k předávání informací o aktuálním dění v oblastech působení OIP, ohledně trhu práce a zaměstnanosti, legislativy, účastníci se mohou dotazovat na konkrétní příklady z jejich praxe.

Diskusní klub Plzeňského kraje na téma Technické školství

V polovině dubna tohoto roku se v Plzni konala akce s názvem Diskusní klub Plzeňského kraje zaměřeným na problematiku technického školství. Jednalo se o druhou akci tohoto typu, která je pořádána Svazem průmyslu a dopravy České republiky ve spolupráci s Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou a JCI West Bohemia, z.s. Akce byla určena zejména pro manažery a personalisty ze středních a velkých firem, zástupce investorů.

Hlavním diskutovaným byl dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných pracovníků v technických profesích na trhu práce, malý zájem žáků o technické obory, nedostatečné propojení teoretické výuky na základních, středních i vysokých školách s podnikovou praxí. Přizvaní hosté hovořili s řečníky o tomto tématu a nastínili si možnosti pro zlepšení situace na trhu práce spojené s technickým školstvím. Akce byla velmi podařená a bude z ní vypracována zpráva s kterou se bude dále pracovat.

Exekuce, srážky ze mzdy, osobní bankrot

Ke konci dubna 2017 se v Plzni konal seminář projektu NORD na téma Exekuce, srážky ze mzdy, osobní bankrot, který moderovala JUDr. Monika Emanuelová. Toto diskusní fórum bylo zaměřené na rady zaměstnavatelům, jak postupovat v případě zaměstnání osob s exekucemi. Fóra se účastnili hlavně zaměstnavatelé, kteří agendu spojenou s exekucemi řeší. Bylo určeno zejména pro vedoucí pracovníky řízení lidských zdrojů, personalisty a mzdové účetní.

Na programu bylo prodiskutování těchto diskusních okruhů: právní předpisy upravující postup při provádějí srážek ze mzdy, témata jako srážky bez a se souhlasem zaměstnance, dohody spojené s touto problematikou, pořadí vypořádávání srážek, vyživovaná osoba, postup při provádění srážek ze mzdy při souběhu exekučních srážek a srážek na základě dohody, Insolvenční zákon, součinnost zaměstnavatele vůči insolvenčním správcům, exekutorům, soudům a další. Paní doktorka Emanuelová velmi přínosně propojovala teoretické předpisy s převedením na praktické příklady a účastníci diskusního fóra mohli vstupovat a dále se ptát na konkrétní případy. Tohoto semináře se účastnilo 18 zástupců firem v Plzeňském kraji a na základě hodnotících dotazníků i na základě osobních rozhovorů s účastníky, proběhl seminář velmi úspěšně.

Ručičky kraje

V červnu 2017 se již čtvrtým rokem konala na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje akce s názvem Ručičky kraje. Jedná se o přehlídku středních škol v Plzeňském kraji, na které představí studenti svůj um v oblasti technických oborů. Představena byla náplň učebních oborů, které jsou nabízeny žákům středních a základních škol. Žáci si mohli vyzkoušet technický obor a zástupců škol se zeptat na to co je ke studiu zajímá. Dále pak díky aktivní spolupráci Svazu průmyslu a dopravy ČR s firmami se na tomto ročníku již podruhé prezentovaly i firmy nabízející uplatnění absolventům technických a přírodovědných oborů.

Diskusní fórum na téma zaměstnávání cizinců

Ke konci června 2017 se v Plzni konalo diskusní fórum na téma zaměstnávání cizinců v ČR, které moderovala paní Mgr. Renáta Zbranková. Na tomto diskusním fóru byli účastníci informováni o novelách zákonných norem upravujících zaměstnávání cizinců. Cílem bylo umožnit účastníkům seznámit se s problematikou přístupu cizinců, a to zejména cizinců ze 3. zemí, na český pracovní trh a s aktuálními novinkami v této oblasti (novely zákona o pobytu cizinců a zákona o zaměstnanosti, které nyní prochází legislativním procesem a brzy nabydou účinnosti), jakož i diskutovat o aktuálních otázkách souvisejících např. s tzv. Režimem Ukrajina. Fórum bylo určeno pro zaměstnavatele, kteří agendu zaměstnávání cizinců řeší nebo se ji chystají rozvíjet.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět