Svaz seznamuje žáky 9. tříd s profesemi, ve kterých se mohou v budoucnu uplatnit

Svaz průmyslu a dopravy ČR dnes uspořádal v Rumburku Živou knihovnu povolání pro žáky 9. tříd základních škol Šluknovského výběžku. Svaz tak chce podpořit a motivovat zájem žáků o studium polytechnických oborů a představit jim možnosti, jak se uplatnit na regionálním trhu práce. Přispívá tak k zajištění potřebné kvalifikované pracovní síly pro místní firmy a zamezení odchodu mladých lidí ze Šluknovského výběžku mimo Ústecký kraj. Na akci představili zástupci firem žákům profese, které budou s ohledem na hospodářský profil Šluknovského výběžku v následujících letech žádané. Kromě Rumburku si mohou žáci vyzkoušet profese na Živé knihovně povolání i v dalších krajích ČR.

„Svaz na akci seznamuje žáky s firmami z jejich okolí. Představuje jim povolání, která firmy nabízejí, a dává jim možnost na chvíli si vyzkoušet, co by to znamenalo v nich pracovat. A to ještě předtím, než se žáci budou rozhodovat, na které střední školy si podají přihlášky,“ vysvětluje Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Žáci si během celodenní akce vyzkoušeli, co obnáší technické profese, kde najdou pracovní uplatnění v regionu a že průmysl není pouze o potu a špíně. Zkusili si například povolání obráběč kovů nebo nástrojař. Že strojírenské práce nejsou pouze mužskou záležitostí, potvrdila zástupkyně něžného pohlaví, která pracuje na pozici konstruktérky,“ komentovala akci regionální manažerka pro Ústecký a Karlovarský kraj Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Šplíchalová. Protože nezbytnou součástí každé společnosti je kvalitní zdravotní péče, žáci se také seznámili se zdravotnictvím a stali se na moment i praktickou sestrou.

„Živá knihovna povolání je první akcí tohoto typu v našem regionu. Pravidelně se konají výstavy středních škol, ale je důležité, aby děti viděly, co jednotlivé obory obnáší a kde najdou uplatnění. Což jim Živá knihovna umožňuje. Jsem rád, že tu vidím převahu technicky zaměřených oborů. V technice je budoucnost. Vlna Průmyslu 4.0 nečeká. Proto budeme technické profese stále více potřebovat,“ dodává František Hricz, ředitel Střední průmyslové školy TOS Varnsdorf, s.r.o.

„Živá knihovna povolání, kterou pořádá Svaz průmyslu a dopravy, se mi líbí. Žáci totiž obvykle nemají mnoho možností osahat si povolání a být přímo v kontaktu s lidmi, kteří profesi vykonávají. Já zastávám názor, že je lepší jednou vidět a zkusit si než desetkrát slyšet. Z toho důvodu má podle mě Živá knihovna povolání smysl,“ komentuje akci Petr Dubravec, člen představenstva a ředitel Lužické nemocnice a polikliniky, a.s.

Generálními partnery Živé knihovny povolání, kterou organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR, jsou krajská pobočka Úřadu práce ČR v Ústí nad Labem a MAS Český Sever. Partnery akce jsou firmy Benteler Automotive Rumburk, s.r.o., TOS Varnsdorf a.s., Belden Lukram s.r.o., Lužická nemocnice a poliklinika, a.s., KWL s.r.o., TOPOS, a.s., Helago-CZ, s.r.o., a město Rumburk.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět