Soutěž SIAD připravuje žáky z učilišť na praxi

Mladí svářeči účastnící se soutěže pod záštitou SP ČR jsou pro výrobu dobře připraveni.

20 SIAD1
Zaměstnavatelé si často stěžují na to, že učňovské školství připravuje takové absolventy škol, kteří nejsou dostatečně vybaveni zkušenostmi k nástupu do praxe ve firmách. Příkladem toho, že i zde lze najít „bílé vrány“, které se z tohoto pravidla vymykají, byl letošní ročník svářečské soutěže O zlatou kuklu společnosti SIAD uspořádané pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Soutěž se uskutečnila na Střední škole technické (SŠT) v Mostě jako součást kampaně Rok průmyslu a technického vzdělávání.

Do soutěže se přihlásilo 43 žáků, kteří reprezentovali 21 škol. Soutěžilo se ve třech svařovacích metodách - obloukovém svařování tavící se elektrodou v aktivním plynu, svařování elektrickým obloukem obalovanou elektrodou a tavném svařování kyslíko-acetylenovým plamenem.

„Soutěž byla ukázkovou lekcí spolupráce výrobní a vzdělávací sféry. Prokázala, že v učňovském stupni napříč celou ČR se nachází studenti, které jejich obor baví a dělají ho velmi dobře,“ řekl regionální zástupce SP ČR pro Plzeňský, Jihočeský, Karlovarský a Ústecký kraj Michal Lehký. SP ČR nad soutěží převzal záštitu a jeho zástupce proto předal upomínkovou medaili z bronzu vítězné škole – shodou okolností zvítězila právě pořadatelská SŠT Most.

Na dalších příčkách se umístilo Střední odborné učiliště Nové Strašecí před Integrovanou střední školou ze Semil. „Nutno dodat, že cenu obdrželi všichni soutěžící, neboť filozofií soutěže bylo heslo, že i ten poslední v soutěži je tím nejlepším z dané školy,“ dodal Michal Lehký.

O tom, že v Ústeckém kraji berou nutnost zkvalitnění technického školství vážně, svědčí, že se vyhodnocení soutěže a předávání cen se zúčastnil kromě odborníků na školství z krajského úřadu a zástupců sociálních partnerů i pořádajících firem také hejtman kraje Oldřich Bubeníček.

Bližší informace o soutěži najdete na internetové stránce pořádající firmy; reportáž ze soutěže na stránkách regionální televize Alfa TV.

Jiří Janda
/
kategorie Svaz v regionech
zpět