Průmysl vyslal v září příznivou zprávu

  Záleží na tom, zda průmyslová výroba udrží rozběhnuté tempo. Rizik a nejisto je totiž mnoho a oživení může trvat poměrně dlouho.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Letošní září navázalo na kladný srpnový výsledek průmyslové produkce s velmi dobrou hodnotou růstu 7,1 procenta. I po očištění o počet pracovních dní, kterých bylo meziročně o dva méně, zůstala hodnota růstu kladná, a to 2 procenta.

Jedná se sice o meziroční výsledek, který vychází ze srovnání s relativně slabým závěrem loňského roku. Je také třeba vzít v úvahu, že výsledek produkce zaznamenal propad v meziměsíčním srovnání a že celková úroveň reálné produkce je stále mírně menší než v některých měsících let 2007 a 2008.

Ovšem trend mírného pozitivního posilování pokračuje a výsledek je bezpochyby pozitivní zprávou. Produkce a zakázky prostě firmám meziročně rostly.

Ještě příznivější a v tuto chvíli i důležitější jsou výsledky v oblasti hodnoty nových zakázek (+16 % meziročně). Podle našich šetření z třetího čtvrtletí by zakázky měly růst i v následujících měsících. Dochází tak ke zlepšení situace oproti špatnému přelomu roku 2012/2013 a v následujících měsících i docházet bude.

Výroba motorových vozidel, která nejvíce přispívala růstu, si nadále udržela extrémní hodnoty meziročních nárůstů nových zakázek. V srpnu a v září loňského roku sice tento sektor zaznamenal větší propady, ale i tak je s ohledem k současné situaci a konkurenci na souvisejících trzích růst poptávky nadprůměrný, což je dobrou zprávou pro řadu navazujících a dodavatelských odvětví.

Výroba strojů a zařízení se podle očekávání po mírném srpnovém výkyvu vrátila do růstových hodnot a růst zakázek (+12,4 %) potvrzuje dlouhodobou úspěšnost tohoto sektoru. Celkově bylo třetí čtvrtletí čtvrtletím růstu jak produkce (meziročně +1,1 % po očištění o počet pracovních dní), tak i zakázek (+12,5 % meziročně). Rostoucí zakázky čili poptávka, představují klíčovou podmínku pro rozvoj firem a tím i obnovu investičních aktivit a prostor pro zlepšení zaměstnanosti.

Přetrvávající nejistoty vyžadují však, aby současný trend stabilně pokračoval po určitou dobu. Nějaký čas bude totiž trvat, než se oživí investiční aktivity a nabírání pracovníků a k hodnotám, které ekonomika jako celek potřebuje. Že k tomu dojde až v delším horizontu a pomaleji potvrdily i výsledky našeho šetření.

Dobrou zprávou jsou i výsledky zářijového zahraničního obchodu, včetně jeho struktury, kde rostly jak vývozy (+ 8,3 %), tak i dovozy (+7,2 %). Odraz rostoucí zahraniční poptávky a s ní spojené vysoké dovozní náročnosti exportu naznačuje i na možnost stabilizace poptávky domácí.

Průmysl a ekonomika jako celek mají předpoklad dále mírně oživovat. V tuto chvíli tomu nasvědčuje řada indikátorů – od dnes zveřejněných výsledků produkce a zakázek, přes konjunkturální průzkumy, index nákupních manažerů až po šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR. Hodnoty na makroekonomické úrovni zůstanou však zatím mírné a cesta ke stabilnímu růstu bude pomalá, doprovázena nejistotami a možnými riziky. Stejně tak je potřeba, aby růsty pokračovaly mnohem více napříč podniky a sektory ekonomiky (snížila se diferenciace), byly vyšší a dlouhodobě stabilnější.

Bohuslav Čížek

analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mostýn Milan
/
kategorie Aktuální komentáře
zpět