Lobbing

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) se jako lobbistická organizace zastupující zájmy zaměstnavatelů v ČR zabývá aktivním lobbingem v Parlamentu ČR, orgánech státní správy i samosprávy. Organizuje informační kampaně na témata, která jsou důležitá pro rozvoj a konkurenceschopnost ekonomiky. Nezastupitelnou roli při lobbingu na národní úrovni má SP ČR zejména jakožto zástupce podnikatelské sféry v Radě hospodářské a sociální dohody tripartitě), v níž je důstojným partnerem reprezentantům vlády a odborů.

Na evropské a mezinárodní úrovni SP ČR hájí zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů ČR v příslušných institucích. Je členem Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE (od roku 1993) Poradního výboru pro průmysl a obchod (BIAC) při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) (od roku 1996), Evropského hospodářského a sociálního výboru  (EHSV), jenž je poradním orgánem Evropské komise (EK). 

Na bilaterální úrovni SP ČR navazuje spolupráci s partnerskými průmyslovými svazy, obchodními komorami a dalšími zahraničními hospodářskými institucemi na základě více než 90 dohod o spolupráci. Zájmy českých zaměstnavatelů v zahraničí SP ČR prosazuje kromě samotného členství v mezinárodních organizacích také činností svých odborníků v jejich různých expertních týmech a dále v poradních výborech a agenturách Evropské komise. S europoslanci a pracovníky Stálého zastoupení ČR při EU SP ČR spolupracuje prostřednictvím České podnikatelské reprezentace při EU (CEBRE).

Na národní úrovni

  • aktivní lobbying v Parlamentu ČR, orgánech státní správy i samosprávy
  • informační kampaně vůči externím subjektům
  • organizace akcí na podporu podnikání
  • aktivní účast v Radě hospodářské a sociální dohody a prosazování zájmů  zaměstnavatelů a podnikatelů při tvorbě legislativy
  • PR a aktivní práce s médii

Na evropské a mezinárodní úrovni

kategorie O nás

Obdobná témata

zpět